A kézilabda fényes útjain

A kézilabda fényes útjain
A keszthelyi Fodor Csenge a Győri Audi ETO KC BL győztes női kézilabda együttesébe igazolt.

A nagy tehetségű sportoló 1999-ben született Keszthelyen, a Csány-Szendrey ÁMK tanulójaként 11-szeres magyar bajnok lett, atlétikában és különösen a rövid távú futószámokban, illetve kislabda hajításban ért el rendkívüli eredményeket. Már 11 évesen szerepelt a Veszprém színeiben OSB kézilabda bajnokságban. Szülővárosának vezetése két alkalommal az év Jó tanuló, jó sportoló kitüntetésében részesítette. Az általános iskola elvégzése után a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia sportolója lett, 2014-ben már NB II-es felnőtt, NB I. junior és ifjúsági bajnokságban szerepelt. 2015-ben az ifjúsági magyar válogatott tagjaként Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Tagja a világbajnoki 5. helyezett magyar ifjúsági válogatottnak, ahol Hajdú János és Siti Beáta irányítja munkáját. Idén év elején a magyar junior válogatott – Győr mérkőzésen az első félidőben játszva hat lövésből hat gólt lőtt a felnőtt válogatott Kiss Éva kapujába. Májusban, Győrött a NEKA színeiben junior bajnoki meccsen 9 gólt szerzett a Győr ellen.
A hihetetlen történet pedig ott folytatódik, hogy Csengét több első osztályú magyar csapat is hívta és ő miközben írásbeli érettségire készült, megkapta álmai csapatától is az ajánlatot. Május közepén, a Budapesten Bajnokok Ligáját nyerő Győr csapata hívta, és a hónap második felében már ott is edzett a világnagyságok között pár napon keresztül. Csenge az első végzős a Nemzeti Kézilabda Akadémián, aki Győrbe igazolt a felnőtt csapathoz. Alig 18 évesen a világ jelenlegi legjobb női kézilabda csapatához került profi szerződéssel és felnőtt kerettagsággal. Óriási lehetőség és hatalmas kihívás áll előtte.
Mintegy ötven évvel ezelőtt számított hasonló horderejűnek, hogy a 18 éves Keszthelyi Haladással NB-I./ B-ben szereplő kézilabdázó, Tomann Rozália Budapestre igazolt. Előbb a Budapesti Spartacus, majd a Ferencváros játékosaként 172 alkalommal játszott a magyar válogatottban, az egykoron Hévízen nevelkedett sportoló olimpiai bronzérmes lett, majd a XX. század 10. legjobb magyar női kézilabda játékosának választották.
Mi keszthelyiek most azért szurkolhatunk, hogy ugyanúgy, amint Lelkesné Tomann Rozália fél évszázada indult útja, Csenge jövője is fényes legyen.Keszthely.
SZUPERINFO.HU