A népművészet hévízi negyedszázada

Kettős kézimunka kiállítás várja a népművészet iránt érdeklődőket Hévízen a Muzeális Gyűjtemény időszakos tárlatsorozata keretében.

Életem varázsa a népi hímzés címmel Vértesaljai Antalné, nyugalmazott helybeli tanítónő munkái, valamint Ötven év színe java címmel az általa fél évszázada alapított, s ma is vezetett Díszítőművészeti Szakkör jubileumi tárlata nyílt meg a napokban. Vértesaljai Antalné amellett, hogy helybeli követőinek igen sokat adott, messze vitte a fürdőváros hírét az évtizedek munkájával. Járt a tengerentúlon, Kanadába kapott meghívást 1995-ben a magyar kolónia meghívására több előadás tartásával együtt rendezett kiállítást a saját, és a hévízi szakkör anyagából. Munkásságát 2008-ban a Magyar Örökség és Európa Egyesület „Magyar Örökség” díjjal ismerte el. Zsűrizett darabjai megyei, és országos elismerésben részesültek. Hévíz város vezetése 1994-ben a Pro Cultura díjjal az elmúlt évben díszpolgári címmel tüntette ki.
A Díszítőművészeti szakkör 1968 októberében 16 taggal alakult meg Egregyen, majd a Klubkönyvtárban kapott helyet, ahol rendszeres kiállításai minden alkalommal sok látogatót vonzottak. Később az Illyés Gyula Általános Iskola adott számukra otthont, a készült lakásdíszek, viseleti darabok, terítők, több helyen rendezett kiállításokon szerepeltek külföldön és helyben. Jelenlegi kiállításuk helyszínén 2012-ben Stafírung címmel két alkalommal is tartottak bemutatót. A mostani tárlatot megelőzően legutóbb a 2015 áprilisában nyílt Egregyi Múzeumban voltak láthatók a szakköri munka darabjai Barangolás a népi hímzések világában címmel.
Az alkotó közösség jelenleg is várja a népi hímzés után érdeklődőket. Hímezz velünk címmel interaktív foglalkozás sorozat indul december 15-én január végéig tartóan, összesen 4 alkalommal, a Komádi és az Úri hímzés témakörében. A csoportos kiállítás és a kurzus január 30-i zárásakor Vértesaljai Antalné tart tárlatvezetést, a szakköri tagokkal is találkozhatnak az érdeklődők. Az egyéni tárlat még február 20-ig látogatható lesz.Keszthely.
SZUPERINFO.HU