Búcsúvetítés idézte a mozitörténelmet

Búcsúvetítés idézte a mozitörténelmet
A mozizás hőskorára emlékeztet a keszthelyi Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület munkája, élőben a nemrég elindult kezdeményezésük, a „kiszállásos” eszközbemutató programok és vetítések rendezése.

A közösség nemrég egy különleges meghívást kapott: nézőként invitálta meg az egyesület képviseletét a somogyi Csömend településre az ott élő 88 éves Tóth István családja. István bácsi aktív korában a Somogy Megyei Moziüzemi Vállalat vetítőgépésze volt, hosszú éveken keresztül járta Nikla térségének falvait kultúrházról kultúrházra, vitte helybe a mozit. A ma még nem túl idős korosztály is nosztalgiával gondol az egykori kerregő vetítőgépekre, amik a falvak kultúrházaiba anno újfajta szórakozást hoztak. Aztán a televíziózással erőteljesen csökkent a nézőszám, s mivel Tóth úr ennek dacára sem akarta abbahagyni a munkát, cége felajánlotta neki az általa használt két vetítőgépet megvásárlásra.
Tóth István így még évekig, magánvállalkozóként folytatta a mozgó mozizást, mígnem végleg elfogyott a közönség…
A 60 éves masinák már jó ideje pihenek, s hogy szakértő kezekben is maradjanak,
István bácsi felajánlotta azokat a keszthelyi egyesületnek. E gesztussal együtt pedig sokat emlegetett, régi vágya teljesült, hogy még egyszer vetíthessen.
Családi szervezésben kerülhetett sor erre meglepetésként Csömend kultúrházában, ahol 88. születésnapján mozilátogatók várták őt. A Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke, Szávics Gyula, csak István bácsi filmvetítése után vette át a közösségüknek szánt gépeket.
– Hálás szívvel, köszönettel, nagy örömmel fogadunk minden felajánlást – mondta az elnök, s a folyó egyesületi munkáról és a tervekről szólva erősítette meg, hogy féltve őrzik a rájuk bízott relikviákat, István bácsi szakmájának becsületével együtt.
A közösség célja, életet adni a már feledésbe merülő eszközöknek, a technika rohamos ütemű fejlődése mellet biztosítva az újabb generációknak, hogy találkozhassanak eleik korának egykori modern darabjaival. Ehhez jelentős gyűjteményt őriznek, a becsben tartáshoz segítségül hívják a mai technikát is: a régi filmeket digitalizálják. Tervük egy funkcionális múzeum létrehozása, de addig sem engedik a felszereléseket porosodni, a csömendi programhoz hasonlóan rendeznek igény szerint vándorutas filmtechnikai bemutatókat vetítéssel együtt. Filmes életpályákat is szeretnének felidézni neves nagyjaink segítségével, klubfoglalkozások keretében.
Horányi ÁrpádKeszthely.
SZUPERINFO.HU