Denevérotthon épül a múzeumban

Denevérotthon épül a múzeumban
Barlang, padlástér, sötétség, suhogó szárnyak és élesen vijjogó hangok emlékképei idéződnek az emberben denevérekről hallva, vámpír olvasmányok és Drakula filmek nyomán.

A „bőregerek” most azonban nem riasztók, hanem vonzók lesznek a keszthelyi Balatoni Múzeum nemsokára nyíló kiállításának megtekintésére. Németh Péter igazgatóhelyettes elmondta, hogy „A denevérek színes világa” címmel március közepén nyitják az új időszakos tárlatot, mely a nyár végéig lesz majd látható, azt követően pedig vándorkiállításként tervezik több helyen is az anyag bemutatását. Mindez nagy érdeklődésre tarthat számot, természettudományi és néprajzi szempontból egyaránt. A Keszthelyi-hegység változatos faunájából e kevéssé ismert repülő emlősök élete kerül a látogatók elé, eloszlatva a velük kapcsolatos tévhiteket, félelmeket.
A denevéreknek mintegy 1300 ismert fajából 28 él Magyarországon, ebből 18 fordul elő a keszthelyi térségben. Táplálékuk a rovarfélék, szúnyogok, Dél-Amerikában él az a mindössze 3 faj, mely vérrel táplálkozik.
A kiállítás egyik fő eleme lesz a denevérek élőhelyét idéző barlang, ami papírmaséból készül, alkotója Lehmann Ágnes, könyv- és papírrestaurátor.
– Lesz egy faváz, arra épül a barlang – említette, megjegyezve, hogy csupa környezetbarát anyagok kerülnek felhasználásra: – Kartonpapírból, ritka szövésű vászonból és hulladéknak számító tojástartó tálcákból, wc papír gurigákból lesz az imitáció, az összeállításnál tapétaragasztót, festéshez falszínezőt alkalmazunk.
Lehmann Ágnes hozzátette, hogy a kellékek szükséges mennyiségű beszerzése sem egyszerű, wc papír gurigákat szívesen fogadnának felajánlásként.
Ha tudunk segíteni, nekünk is lehet egy-egy „téglánk” a denevérbarlangban… A rendezők ígérik: a számos interaktív, digitális elemmel is kiegészülő tárlat megtekintésével a látogatókban olyan kép alakul ki, hogy a denevér egy aranyos kis állat, amely az embernek hasznos társa.
H. Á.Keszthely.
SZUPERINFO.HU