Hévíz autóparkolóját is átépítik

Hévíz autóparkolóját is átépítik
Hévízen a Széchenyi utca felújítása mellett megkezdődött a nagy autóparkoló átépítése is, a terület részleges lezárása miatt a városvezetés ideiglenes parkolóhelyek biztosításáról gondoskodott.

A beruházások helyzetéről szóló tájékoztatón Papp Gábor polgármester elmondta, hogy a Széchenyi utcában egyszerre zajlik az állami és önkormányzati beruházás. A már elkészült járdaburkolásokat követően most az útszegélyezéseknél tart a Magyar Közút és alvállalkozója, az önkormányzat megbízott kivitelezőjével együtt a cégek szoros együttműködésben végzik a rájuk eső feladatrészeket. A nagy autóparkoló átépítésével folytatódik a belvárosias környezet megteremtése, ennek az 500 millió forintos költségei 3 forrásból tevődnek össze: a Zöld Város program pályázaton elnyert 200 millió forintból, az adósságkonszolidációs állami intézkedéssel összefüggésben a városnak járó 120 millióból, valamint a vállalt 180 milliós önerőből. A területen sétányokkal, zöldfelülettel kellemes belvárosi jellegű miliő alakul ki, a parkolóhelyek száma nem csökken. A tervezett befejezési határidő 2019. május 15-e. A munkálatok idején a parkoló részlegesen használható, erre az időre az Ady utcából való megközelítési lehetőséggel a reumakórház biztosított városi parkolásra alkalmas helyet, saját területén.
A beruházások átmeneti hatásával kapcsolatosan a polgármester elmondta, hogy a forgalomkorlátozások miatt 2019. január 1-től a közterülethasználati díjakat egész évre vonatkozóan 30 százalékkal csökkenti az önkormányzat. A döntés a helyben működő minden vállalkozásra egyaránt vonatkozik. Az intézkedéssel a városban zajló fejlesztések, építkezések miatt adódó esetleges bevétel kieséseket kívánja kompenzálni az önkormányzat. Határozott a képviselő-testület az idegenforgalmi adó 15 forinttal való emeléséről, így az a jövő évre szólóan 515 forintra változik. Papp Gábor megemlítette, hogy az adónem mértékét három év óta nem emelték. Hangsúlyozta: az idegenforgalmi adót a vendégek fizetik, s azt az állami kiegészítéssel együtt a város száz százalékban turisztikai célú fejlesztésekre forgatja vissza, amit a vendégek jól érzékelhetnek. Hévíz minőséget nyújt, ehhez anyagiak szükségesek. A 15 forintos emelés az egymilliót tartósan meghaladó, s továbbra emelkedő tendenciát mutató vendégéjszaka szám figyelembevételével, az állami hozzájárulással együtt 40 milliós nagyságrendű bevétel növekedést jelent, a város turisztikai céljait szolgáló fejlesztések javára.
H. Á.Keszthely.
SZUPERINFO.HU