Ifjú alkotó filmbemutatója Hévízen

Ifjú alkotó filmbemutatója Hévízen
A hévízi Fontana Filmszínházban mutatták be a minap Lendvai Kristóf 17 éves alkotó két kisjátékfilmjét közönségtalálkozóval egybekötött vetítéssel.

A gimnazista fiatalember a Majdnem eltoltam című munkájával debütált, majd idén nyár végén fejeződött be a Félúton forgatása több zalai településen. Mindkettőben a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei vállaltak szerepeket, a főszerepet Herold Levente gimnáziumi tanuló játsza.
Az első, 26 perces film cselekményének középpontjában egy kamasz áll, aki egyedül él a tanár édesapjával. Az apánál rákbetegséget diagnosztizálnak, de nem tudja, miként közölje ezt a fiával, akivel ráadásul nem a legjobb a viszonya. A fiú osztályába érkező új lány, illetve egy kórházban végződő rosszullét kell ahhoz, hogy rendeződjön apa és fia kapcsolata. Az alkotás jeles versenysikereket ért el. Harmadik díjat nyert a komlói III. Hét Domb Filmfesztivál diákfilmes kategóriájában, s túlnyomó többségében külföldi alkotásokkal együtt bekerült Szolnokon az 50. Alexandre Trauner ART/Film Festival válogatásába. Különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén és a 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon. Kategóriájában egyedüli magyarként bejutott az Egyesült Államokbeli West Chester International Film Festival 18 év alatti filmkészítők számára meghirdetett szekciójába, továbbá beválogatták a londoni Lift-Off Film Festival First-Time Filmmaker versenyébe is.
Az újabb, Félúton című 38 perces film komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról, az önállóságról. A főszereplő ugyancsak egy középiskolás fiú, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, ezért megszökik otthonról. Útközben különféle emberekkel találkozik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie. A nemrég tartott díszbemutató hírére már számos általános és középiskola kért vetítést, hogy rendhagyó irodalomórák keretében tekintsék meg és beszélgessenek róla a diákok. Megmérettetési céllal több nemzetközi filmfesztiválra eljutott a nevezése.
A hévízi vetítés utáni beszélgetésen részt vett a szereplők közül Czegő Teréz és Besenczi Árpád színművész.
Horányi ÁrpádKeszthely.
SZUPERINFO.HU