Kettős zeneiskolai jubileum

Akt.:
Kettős zeneiskolai jubileum
A keszthelyi zeneiskola 25 éve lett elnevezve I. Festetics Györgyről, az intézmény alapítása pedig idén 55 éves múltra tekint vissza.

A kettős jubileum jegyében október 25-én 17 órakor gálakoncertet rendeznek a Balaton Színházban. A készülődésről Bánhidai Tamás, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a műsorban szerepelnek a zeneiskolához kötődő együttesek: a Boombatucada dobosok, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a Musica Antiqua régizenei együttes, az Ifjúsági Vonószenekar, a Tanári Kamarazenekar, valamint a kórusok.
– Magunkénak érezzük Kodály megfogalmazását: „A zene szebbé teszi az életet, a zenélő másokét is.” – idézte a zenetudóst Bánhidai Tamás. – Ezt igyekszünk érvényesíteni iskolán belül és kívül is. Diáklétszámunk jelenleg 457 fő, igen bő tanszaki választékkal, hiszen hárfa, orgona és harmonika kivételével valamennyi hangszeres képzés megtalálható nálunk. Mindez azt is jelenti, hogy széles kört tudunk megmozgatni a zenét művelni és élvezni tudó ifjúság zenei nevelését illetően, ami az intézményünk alapfeladata. Igyekszünk minden alkalmat kihasználni arra, hogy közönség elé vigyük a kollektívánk és a növendékeink munkáját. Erre készülünk a jubileum jegyé­ben is. A gálaműsor alkalmával szeretnénk az elődeink iránti tiszteletet is kifejezni, meghívjuk nyugdíjasainkat, s emlékezünk azokra, akik sajnos már nem lehetnek köztünk.
Az igazgató szólt arról is, hogy az iskola a működési feltételek tekintetében többoldalú segítséget élvez. A Kodály programban elkülönített kormányzati támogatásból a múlt évben és idén is több millió forint állami juttatásban részesültek, amit hangszerek javítására és újak vásárlására fordíthattak. Segíti munkájukat a Zeneiskola Baráti Köre civil szervezet, s magánszemélyektől is több alkalommal kaptak segítséget.
Januárban indítják a hagyományos tanévi koncertsorozatot, melyen vendégeskednek a zenei pályán továbbtanuló volt növendékek, fellép a tanári zenekar, köszönti a kettős jubileumot a keszthelyiekkel hosszú ideje együttműködő budapesti Molnár Antal Zeneiskola.
H. Á.Keszthely.
SZUPERINFO.HU