Lengyel emléknapok Keszthelyen

Akt.:
Lengyel emléknapok Keszthelyen
Keszthely város önkormányzata és a Lengyel Köztársaság Konzulátusa emlékprogrammal tisztelgett a lengyel menekültügy 80. évfordulója előtt.

A két nép közti történelmi időkre visszatekintő barátság jegyében házigazdaként Ruzsics Ferenc polgármester és dr. Cséby Géza, Lengyelország tiszteletbeli konzulja mondott köszöntőt. Lengyel részről Stary Sącz, Keszthely testvérvárosa képviseletében Jacek Lelek polgármester beszélt a közös történelemről, kiemelve a lengyelek magyarországi befogadását, s a jelenről szólóan hangsúlyozva a több éve tartó, egyre erősödő testvérvárosi kapcsolatot.
Filmvetítés idézte meg Varsó II. világháborúban elszenvedett pusztulását, majd újjáépítését. A menekültügy témakörében történészek előadásai hangzottak el, dr. Cséby Géza a háború alatt Balatonbogláron működő lengyel gimnáziumról és líceumról, annak diákjairól és tanárairól emlékezett meg. A menekültügyről szólóan magyar és lengyel kiadásban megjelent könyvek alkalmi kiállítását is megtekinthették a résztvevők. Majd látogatást tettek a városbeli emlékhelyeken: koszorúztak a Goldmark Károly Művelődési Központ épületében található panteonban a menekültek befogadásának 60 éves jubileuma alkalmával felavatott emléktáblánál, valamint a Deák Ferenc utca 57. szám alatti, volt lengyel szanatórium falán lévő emléktáblánál. A Szent Miklós temetőben virágot helyeztek el a háború alatt Keszthelyen meghalt és eltemetett lengyel menekültek sírján.
Másnap a két város polgármestere a IV. Béla parkban emlékfát ültetett, melyet a király lánya, Szent Kinga hársfájának terméséből neveltek. A kis csemetét két évvel ezelőtt ajándékozta Stary Sącz az akkor 770. éves Keszthelynek. A szépen gondozott, megerősödött hárs ezúttal került végleges helyére, eredetét a tőnél elhelyezett kis tábla hirdeti.Keszthely.
SZUPERINFO.HU