Lúcia „gépen szállt” fölébe

Lúcia „gépen szállt” fölébe

Lúcia nevét a fél világ ismerte.
Idén év elején jelent meg lapunkban jubileumi beszélgetés Kántás Andor gyenesdiási pilótával, aki tíz évvel ezelőtt betegen született kislánya nevét viselő ultrakönnyű repülőgépével missziós légiutat tett Sármellék-Sydney között.

Lúcia nevét a fél világ ismerte.
Idén év elején jelent meg lapunkban jubileumi beszélgetés Kántás Andor gyenesdiási pilótával, aki tíz évvel ezelőtt betegen született kislánya nevét viselő ultrakönnyű repülőgépével missziós légiutat tett Sármellék-Sydney között. A cél csak földrajzilag volt a mintegy 20 ezer kilométerre fekvő ausztrál nagyváros. A repülést – ami a gép műszaki adottságai miatt ilyen távolság megtételére különleges teljesítményt igénylő vállalkozást jelentett -, eszközül választotta az igazi céljához: azért tette az interkontinentális repülést, hogy felhívja a figyelmet az olyan emberekre, akik a születésükkel az egészséges élethez szükséges képességekből kevesebbet kaptak. Akiknek hiányzik az adottság ahhoz, hogy segítség nélkül éljék az életüket. Ezt a helyzetet Kántás Andor a Rett-szindróma néven ismert betegséggel született Lúcia édesapjaként ismerte meg.
A pilóta 2003-ban, a repülésével elindított jótékony célú támogatásokkal hozta létre a ma is működő Lúcia a Sérültekért Alapítványt azért, hogy létesülhessen egy olyan intézmény, ahol a halmozottan sérült gyermekek megkapják a szükséges fejlesztő és egészségügyi ellátást. Ezzel az indíttatással öt éve a Máltai Szeretetszolgálat működtetésével létrejött a halmozottan sérülteket ellátó Gondviselés Háza…
Kántás Andor az elmúlt héten, november 13-án tudatta ismerőseivel: „Lúcia elment.”
Húsz éves volt. Az édesapa a szomorú hírrel együtt elküldte szerkesztőségünknek a Sydney-ből kapott részvétlevelet, melyben újságírók Lucia lelki üzenetét írták le:
„Lányod, a karodban meghalva újra született. Gondolj bele, hogy használhatatlan testembe szorulva, annak minden problémájával nem volt könnyű az élet. De lám közben energiát adtam apámnak, aki körberepülte a világot énértem, aki megtanult úgy szeretni, hogy ezért érdemes volt élni.”
Lúciát november 19-én helyezték örök nyugalomra a diási temetőben.
H. Á.Keszthely.
SZUPERINFO.HU