Márton napi lámpás járás

Régiós Márton napi ünnepségre készülnek Keszthelyen. A városban hagyományos rendezvényt az eddigieknél szélesebb körben és színesebb tartalommal szervezik.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend, a Keszthelyi Városvédő Egyesület és a Goldmark Károly Művelődési Központ közös programjaként kerül sor a Márton napi lámpás járásra, több más településről is meghívott vendégekkel. A jeles névnap estéjén, november 11-én 17 órára várják az ünneplőket a Helikon Kastélymúzeum parkjában, ahol a helytörténeti tanúságok szerint hajdan Szent Márton oltalmába ajánlott templom állt. Annak pontos helyét régi dokumentumok alapján határozták meg, mécsesekkel fogják kijelölni a valaha állt templom falait. Az ott gyülekezők égő lámpásaikkal indulnak majd a Fő térre. A rendezvényre olyan környékbeli települések képviselőit is meghívták, ahol a templomnak Márton püspök a védőszentje. Így várnak résztvevőket Zalaszentmártonból, Szigligetről, Káptalantótiból, Csabrendek-Nyírespusztáról, Diszelből. A Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban 18 órakor szentmise kezdődik Tál Zoltán plébános és a Szent Márton templomokból érkező paptársak közös szolgálatával. A misén sor kerül a hívek által vitt borok szentelésére.
A Szent Erzsébet Alapítvány által működtetett konyhában sütik a Szent Márton tallért. Erről támogatói képviselőként Komoróczi Lajos elmondta, hogy a süteményen „M” betű és közepén kereszt lesz látható, amelynek mentén kell a tallért kettétörni és másnak adni belőle, így jelképezve a szent köpönyegének elhasításával való jótékonykodásáról ismert legendát. Az idei ünnepséget annak előkészítésére is szánják, hogy a későbbiekben Balaton-felvidéki Szent Márton templomokat bekapcsolják a Via Sancti Martini zarándok útvonalba.Keszthely.
SZUPERINFO.HU