Még építkeznek, de már virágosítanak is Hévíz belvárosában

Még építkeznek, de már virágosítanak is Hévíz belvárosában
Október végére elkészült a Széchenyi utca aszfaltozásának első üteme, a munkálatok a József Attila utcáig haladtak. Ezzel párhuzamosan a Gamesz már nekilátott a zöldkazetták termőfölddel való feltöltéséhez, majd a növények telepítéséhez.

A munkálatokról szóló sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester elmondta, hogy a mostani aszfalt terítéssel még nem a végleges burkolatot kapta meg az útfelület. A további szakaszon egyelőre a Palace Hotelig van kimarva az aszfalt, a Petőfi utcától keleti irányba elkezdődött a kiemelt szegély építése. A Horváth-Ép Kft. dolgozói az Erzsébet királyné utcával szemben, az északi oldalon kezdik a kiemelt szegély építést. Ezt követően, várhatóan november 19-től kezdődhet az Erzsébet királyné utcától a déli oldali útszegély marás, hogy a kiemelt szegély is megépülhessen. Az aszfaltozás időjárástól függően a Kölcsey utcáig egyben meg fog majd történni.
A Gamesz munkatársai a Kossuth utcáig pár munkanap alatt jó minőségű, komplex, hosszan tartó oldódású műtrágyával dúsított termőföldet terítettek a zöldkazettákba, s a növénytelepítés is megkezdődött. Mint a tájékoztatón elhangzott, optimális technológiai sorrendben előbb a fák ültetése következne, ám ennek még nincs itt az ideje. A telepítésre váró fák földlabdázására ugyanis a faiskolában csak természetes lombhullás után kerülhet sor, ekkor kerülnek nyugalmi állapotba. Az Erzsébet királyné utcában szépen díszlő éger fajt választották a város fő utcája fasorának kialakítására is. A faj a kiemelkedő esztétikai hatása mellett számos növényegészségi előnnyel rendelkezik: nincs kártevője, kórokozója, nem kell vegyszerrel terhelni majd a környezetet a megóvásuk érdekében. Korán kihajt, nagy az aktív lombfelülete, sok oxigént termel és sok széndioxidot, port köt meg, párologtat. Ültetésük hamarosan megkezdődhet. Az égeren kívül egy kis szakaszon perzsafát is ültetnek, mely a tulajdonsága folytán ősszel a szivárvány színeiben pompázik majd.
A teljes terület cserjékkel való beültetését választották a növénytakaróval való beültetés jó megoldásának. E növényeket víztakarékos csepegtető öntözéssel tudják ellátni. A tervezett növények válogatásánál a fákhoz hasonlóan fontos szempont volt díszértékükön felül a környezeti ártalmak tűrése, a hosszú élettartam, a növényvédelmi problémáktól való mentesség, a változatosság, és az, hogy az ültetvény az év minden részében látványos képet mutasson. A kapubejárók használhatósága, a könnyebb kiközlekedés érdekében az ágyások széleire alacsony növények kerülnek. A padok mellé illatosakat, illetve virágzókat telepítenek. Az egymás mellé tervezett szín és levélforma kontrasztok rendkívül változatossá teszik majd a látványt. A cserjék között az örökzöld alapot babérmeggy, korallberkenye, téli virágzású cserjés mahónia, télizöld meténg, kecskerágó, japán szentfa, loncfélék adják, mindegyikből több fajtával. A talajtakaró rózsáknál 9 különböző, magas minősítésű fajta jelenik meg. A virágos cserjéket törpe nyáriorgonák, kékszakáll, 5 féle divatos cserjés hortenzia, 7 féle, virágjával és színes bogyójával díszítő orbáncfű, gyöngyvesszők, törpe orgona alkotják. Különleges fűfélék, örökzöld tatárvirág, sudárzsálya, gyöngyikés gyepliliom képviseli az évelő növényeket, összesen 57 fajta borítja majd a területet, változatos kiültetésben.
Közben a faiskola is kitermeli a fákat, így az is ültethetővé válik.
– Nagyon fontos Hévíz minden lakójának, a városban dolgozóknak, a vendégkörünknek, hogy szép, egyedi élményt adó, könnyen és sokáig jól fenntartható területet hozzunk létre – hangsúlyozta Papp Gábor, kiemelve, hogy az elmúlt napokban a Gamesz parkfenntartói szervezettségben, munkaintenzitásban, munkaminőségben példát adtak a területen dolgozó többi vállalkozásnak, s hozzátette: – Kérem a hévízieket, vigyázzanak az elültetett növényekre, hogy mindannyiunk örömére sokáig díszítsék a közterületet.Keszthely.
SZUPERINFO.HU