Mozgáselemzésre alapozott gyógyászat

Mozgáselemzésre alapozott gyógyászat
Szakmai nyílt napot tartott a hévízi Szent András Reumakórház nemrég átadott mozgásanalizáló laboratóriumában.

A Festetics Fürdőházban működő Kinesio-Lab bemutató programját zalai háziorvosok, gyermekgyógyászok, ortopéd és traumatológus szakorvosok részére szervezte az intézmény. Mint elhangzott: a fejlesztési források leghatékonyabb felhasználása céljával hozta létre a kórház a laboratóriumot. A modern eszközökkel végzett analízisekkel objektíven nyomon követhető a kezelések eredménye, szűrési jelleggel kimutathatók a fiatal korban jelentkező mozgásszervi elváltozások.
Számítógép vezérlésű, műszeres mozgásvizsgálatok zajlanak, amelyek lehetővé teszik az emberi szervezet mozgásrendszerének pontos, mélyreható vizsgálatát. Az orvosok az új eszközök használatával alaposabb prevenciós tanácsokkal tudják ellátni a betegeket, illetve az alkalmazott kezelések hatékonyságát tudják mérhető módon értékelni.
Kiinduló pont, hogy az egészség szoros összefüggésben van a mozgással. Ennek alapeleme a járás, ami az egyik legtermészetesebb mozgás, s hatással van az egész vázrendszer működésére. Ehhez szorosan hozzátartozik a gerinc és a medence helyzete, az ízületi mozgások, a lábak állapota és boltozata, vagy a talpak talajra kifejtett nyomása. Mindezekre alapozottak a vizsgálatok, köztük szerepel a testösszetétel mérés, melynek értékei elkülönítve megmutatják a testet alkotó valamennyi összetevő tömegét. A mért adatok összehasonlíthatóak a normál értékekkel, ennek alapján az életmódra vonatkozóan hasznos tanácsokkal lehet ellátni a pácienseket. A laborban vizsgálható egyebek közt a gerincfunkció, az izomcsoportok ereje, állás, a járáskép. Az eredmények értékelése után, személyre szóló tanácsadással lehet segíteni a feltárt rendellenességek korrigálását. A vizsgálatok gyermekkorban is elvégezhetők, ennek feltétele a minimum 135 centiméteres testmagasság.Keszthely.
SZUPERINFO.HU