Művésztelepi vendégtárlat

Művésztelepi vendégtárlat
Hamarosan a keszthelyi Balatoni Múzeumban lesznek láthatók azok a műalkotások, melyek a nyáron Cserszegtomajon készültek a Művészek Szabad Alkotó Közössége (MŰSZAK) immáron kilencedik alkalommal rendezett művésztáborában.

A kulturális piknik jellegű találkozót a Takács Ferdinánd és Takács Szencz Lívia művészházaspár hozta létre, saját otthonukban helyet adva a programnak, s kezdettől fogva tartó hagyomány a múzeumi őszi időszakos kiállítás rendezése is. Az alkotóközösség minden évben hagyományosan egy Keszthelyhez és vidékéhez, a Balatonhoz kötődő művész életműve előtt tiszteleg. Így szerepelt korábban többek közt az utóbbi években Egry József, Mikus Gyula, Halápy János, Derkovits Gyula, idén Boromisza Tibor (1880-1960) festőművész inspirálta az alkotókat. Bácsalmáson született, tanulmányait 1904-ben kezdte a nagybányai művésztelepen. Idősebb kori éveit élte Keszthelyen 1945-1953 között, Szentendrén hunyt el. Alkotói szellemiségében festők, grafikusok, szobrászok, irodalmárok dolgoznak együtt Cserszegtomajon.
A Balatoni Múzeumban október 5-én nyílik az a kiállítás, mely az egyhetes, hagyományosan meghívásos alapon működő nyári alkotótábor eredménye. Változatos tematikájú, számos különböző képzőművészeti stílust felvonultató tárlat várja idén is a MŰSZAK tagjainak munkássága iránt érdeklődő, művészetkedvelő közönséget. A témaként szereplő jeles elődök világában való illeszkedés mellett ihlető a résztvevők által csak „tündérkertként” aposztrofált helyszín, aminek hatása ugyancsak odakerül a vászonra, valamint az irodalmat felölelő programok közé.
Cserszegtomajon a napokban zajlott le a IX. Művészeti Piknik, ahol hagyomány szerint évente jeles néhai alkotók művészetét idézik meg.
A Szabad Művészek Alkotó Közössége (MŰSZAK) ezúttal is a Takács Ferdinánd és Szencz Lívia művészházaspár vendége volt, akik otthonukban fogadták az alkotótársakat. A program idén Boromisza Tibor (1880-1960) festőművész emlék-kamaratárlatával nyílt. Közösen, alapjaiban azonos témából kiindulva jelenítik meg szabadon a művészetek sokféleségét egy közös vonás mentén, mely kapocs a művészeti ágak közt.
Akciófestéssel és irodalmi esttel is tisztelegtek Boromisza Tibor emléke előtt, a program a helyszínen készült művekből rendezett kiállítással zárult.Keszthely.
SZUPERINFO.HU