Növekszik a szülési kedv

Növekszik a szülési kedv
Noha 2011 óta fokozatosan emelkedik, hosszú idő után tavaly rég nem tapasztalt szintre emelkedett a termékenységi ráta, vagyis a szülési hajlandóság.

Ez azért jó hír, mert nemzetközi tapasztalat, hogy a párok bár szeretnének gyermeket, a nők egyre később vállalják az első babát.
Az elmúlt 17 évben tavaly volt a legmagasabb a termékenységi ráta, vagyis a gyermekvállalási kedv. A demográfusok a születések vizsgálatánál használják a termékenység fogalmát, amely az utódok nemzésére és világra hozatalára irányuló képességet és készséget jelenti.
Az országok többségében a 30–34 éves korcsoport gyermekvállalási hajlandósága a legnagyobb, ebbe a csoportba tartozik Magyarország is. 2013-ban az unióban világra jött gyermekeknek több mint a fele 30 éves vagy annál idősebb anyától született.
Ennek egyik oka, hogy míg korábban az iskola befejezése után azonnal házasságot kötöttek és néhány éven belül gyermeket is vállaltak a nők, ma előbb a stabil munkahelyre törekszenek, és csak azt követően döntenek a szülésről. Más értékek lettek fontosak: a biztos anyagi háttér, a karrier, egzisztencia és a magas szintű képzettség.
Mivel viszonylag későn alapítanak családot a párok, nagyobb az esélye annak, hogy az első után nem, vagy kevesebb gyermeket vállalnak. Most talán ez a tendencia lelassul, megfordul.
(Család.hu)Keszthely.
SZUPERINFO.HU