Régimódi újdonságok

Régimódi újdonságok
A technika egyre gyorsabb fejlődése miatt az újabb generációk már nem is találkoznak eleik korának anno modern darabjaival.

A keszthelyi Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy életet adjon a folyamatosan feledésbe merülő eszközöknek. Ehhez gazdag gyűjteményt őriznek még működőképes darabokból. Tervük ugyan egy funkcionális múzeum létrehozása, de addig sem engedik a felszereléseket porosodni. Vándorutas sorozatot indítottak, s ahol arra igény van, oda ellátogatnak az egyszerűbben szállítható darabokkal. A legifjabbak körében indult a program: első állomásként a keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola második osztályában tartott rendhagyó technika tanórát Szávics Gyula, a gyűjteményt kezelő egyesület elnöke.
Kumi Gábor pedagógus elmondta, hogy szabadidős foglalkozásként gyakran vetítenek a gyermekeknek mesefilmeket.
– Jó ötlet megmutatni nekik, hogy milyen technikával történt ez korábban, a szüleik gyermekéveiben – tette hozzá.
A kisdiákok a várt módon nagy érdeklődéssel, kíváncsisággal tekintettek a látnivalókra. Az egyesület a modern technikát is segítségül hívja: szándékuk a filmek digitalizálása, így hosszú távon fennmaradhatnak, s élvezhetők lesznek az egyébként feledésre ítélt régi, de ma is értékeket hordozó alkotások, köztük több helyi értékű, akár amatőr munkával készült kisfilm. Nem árt néha így visszapergetni, „megállítani” a régi időket.
H. Á.Keszthely.
SZUPERINFO.HU