Vadászati kultúra és művészet

Akt.:
Vadászati kultúra és művészet
A Zala Vadászkürt Együttes nyitózenéjével vette kezdetét a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának kertjében a napokban megtartott VIII. Festetics Trófea­szemle.

A találkozónak immár hagyományosan otthont adó intézmény a Vadászati Kulturális Egyesülettel (VKE) és a Zalaerdő Zrt-vel karöltve rendezte meg a tradicionális programot a vadászati kultúra ünneplésével együtt. Házigazdaként mondott köszöntőjében Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója, Zala megye vadászszövetségének elnöke kiemelte, hogy az esemény fontos kapocs a vadászok és az eseményre látogató más érdeklődők között. Mindkét körben fontos a természettel való együttéléshez tartozó vadgazdálkodásról szóló párbeszéd, az élmények megosztása. Méltatta az esemény jelentőségét dr. Kovács Zoltán, a 2021-ben megrendezésre kerülő Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa. A rendezőknek köszönetet mondott a 2012-től rendszeressé tett vadászati program méltó gondozásáért. Utalt arra, hogy a keszthelyi múzeum a két év múlva esedékes világkiállításnak kiemelt vidéki helyszíne lesz, fókuszálva a hagyományos vadászati módokra. Ez abba a történelemidéző miliőbe is illeszkedik, hogy Magyarországon a témában legutóbb 1971-ben rendezett világkiállítás 50. évfordulójára emlékeznek.
Ez alkalommal került sor ugyancsak hagyományosan a Festetics Kulturális Örökség Díj átadására, melyet ezúttal Oláh Csaba, a VKE elnöke vehetett át. A vadászati témájú képzőművészeti alkotások kiállítását a Széchenyi-Kittenberger Emlékszobában rendezték be, több alkotás nyerte el a Vadászati Kulturális Érték díjat, melyek kiosztására is a megnyitó ünnepségen került sor. A kísérő rendezvények közt a VKE solymász rendje, valamint az Országos Agarász Egyesület bemutatója nyújtott látványosságot, továbbá színesítette a programot vadászimitációs szarvasbőgés.
H. Á.Keszthely.
SZUPERINFO.HU