Zala legjobb polgárőrei a keszthelyiek

Zala legjobb polgárőrei a keszthelyiek
Az Országos Polgárőr Szövetség magas elismerésben részesítette keszthelyi egyesületét Az év zalai polgárőr egyesülete cím adományozásával, személy szerint külön is kiemelve Aszódi László elnök tevékenységét, aki az Év zalai polgárőre kitüntető címet kapta.

Az egyesület 21. éve részese a városbeli közbiztonságnak. Aszódi László jó érzéssel emlékszik vissza a kezdetre, amikor a közösségért tenni akaró fiatalokból létrejött a Szomszédok Egymásért Mozgalom, s néhány felnőtt irányításával önkéntesen láttak el bűnmegelőzési célú feladatokat.
– Az összefogásukkal akkor ők mutattak nekünk szülőknek példát. Ám ahogy a továbbtanulásokkal, azzal összefüggésben elköltözésekkel járó változások miatt gyengült az erő, mi szülők próbáltunk jobban bekapcsolódni ebbe – emlékezett vissza a kezdetekre Aszódi László, aki bő 10 éve vezetője az 1997-ben alakult egyesületnek. A munka helyben is elismerést nyert, a Keszthely Városért önkormányzati alapítású kitüntetés odaítélésével, amire az idei város napi ünnepségen került sor.
Mindamellett, hogy a lakosság szeme előtt a különféle rendezvényeken jelenik meg a polgárőrök munkája, nem látványos, de nélkülözhetetlen feladatokat teljesítenek a mindennapi bűnmegelőzési célú tevékenységgel, napi beosztás szerint járőröznek, a rendőrséggel szoros kapcsolatot tartva dolgoznak. Hosszú ideje végzett önkéntes munkájuk eredménye ott van abban, hogy a város életét a lakosság és a vendégkör által elvárható köznyugalom jellemzi.
– Jóleső érzés az elismerés, ez kötelezettséget is jelent, de a teljesítés körülményei egyre nehezebbek – jelentette ki őszinteséggel Aszódi László. – Kapunk támogatást, eredményesen veszünk részt pályázatokon, s gyarapítani tudjuk a technikai felszereltségünket, arra nincs elég anyagi erőnk, hogy a 2001-es kiadású Suzuki gépkocsinkat kicseréljük. A nagy fenntartási költségek már elviszik azt, amit egyébként további fejlesztésre fordíthatnánk.
Humánerő oldalról is hasonlók a gondjaik.
– Fiatalítanunk kellene, 45 fős taglétszámunkból mind­össze ketten vannak 30 év alattiak, heten 30-50 év közöttiek, a többiek 60 évesnél idősebbek – tette hozzá Aszódi László. A rendőrség és az önkormányzat közös segítségére számítanak, hogy „fiatalodással” továbbra is a kapott minősítésnek megfelelően tudjanak dolgozni.
– Bízunk egyrészt a gépkocsink cseréjének megoldásában, s előkészületben van egy tagtoborzó, aminek során önkormányzati és rendőrségi képviselettel együtt szeretnénk ellátogatni a város középiskoláiba, az egyetemi hallgatóság körébe, inspirálni az ifjúságot a munkánkban való részvállalásra – mondta a jövő biztonságának reményé­ben az elnök arra is utalva, hogy az elnyert elismerések a munka presztízsét jelentve vonzerővel is hatnak.
Horányi ÁrpádKeszthely.
SZUPERINFO.HU