Készüljünk fel a téli vezetésre!

Készüljünk fel a téli vezetésre!
Az évszakok változásával közlekedési magatartásunkon is változtatni kell, hiszen a téli időszak teljesen más közlekedési formát igényel.

  • Az évszakok változásával közlekedési magatartásunkon is változtatni kell, hiszen a téli időszak teljesen más közlekedési formát igényel.

A hűvösebb időjárás beköszöntével jellemző a ködös, párás levegő, a csúszós útburkolat, a látási viszonyok a korai sötétedés miatt romlanak. Mindezek növelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A gépjármű-közlekedésben a téli időszakban indokolt a nagyobb követési távolság, figyelemmel kell lenni a megnövekedett fékútra, a megváltozott manőverezési képességre.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a gépjármű kifogástalan műszaki állapotára (évszaknak megfelelő gumiabroncsok, világítás, fékrendszer, ablaktörlő berendezés). Egy jól megválasztott téli gumiabronccsal a féktávolság is lerövidül.

Ajánlott a gépkocsiban jégkaparót, jégoldó szprét is elhelyezni. Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, élelmiszerre, italra. Érdemes tájékozódni indulás előtt az Útinformnál az út- és időjárási viszonyokról. Fokozottabban figyelni kell a gyalog közlekedőkre, kiemelten a kijelölt átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén. A gyalogosok különböző fényvisszaverős kiegészítők, ruházatok viselésével érhetik el, hogy a járművek vezetői hamarabb és jobban észleljék őket.

Fotó: Sóki Tamás.
SZUPERINFO.HU