Két Festetics díszöltözettel gazdagodott a Helikon Kastélymúzeum

Akt.:
Két Festetics díszöltözettel gazdagodott a Helikon Kastélymúzeum
Aláírta az adásvételi szerződést a Helikon Kastélymúzeum két Festetics díszöltözet valamint egy nyeregtakaró megvásárlására.

Nagy jelentőségű műtárgyakkal gazdagodott ezzel a múzeum, az öltözetek és a nyeregtakaró a szakvélemény szerint minden kétséget kizáróan a Festetics család tulajdonában voltak, a ruhákban lévő cégjelzés és a Festetics kastély kiállításának két portréja minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy az öltözeteket a 20. század első évtizedében a grófi-hercegi család tagjai viselték.

 

A Helikon Kastélymúzeumot üzemeltető Kft. 2013 elején nyújtotta be kérelmét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint tulajdonosi joggyakorló részére két darab Festetics díszöltözet megvételére vonatkozó adás-vételi megállapodás jóváhagyására.

 

A Kft. az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban – a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” címmel nyert pályázatot, NYDOP-2.1.1/A.B-12-k-2012-0004 számmal, közel 1,9 milliárd forint támogatási összeggel, 100%-os támogatási intenzitással, mely teljes mértékben fedezi a díszruhák 50 millió Ft-os vételárát.

 

Az egyik öltözet barnásvörös, a másik sötét, barnászöld posztóból készült. Mindkettő magyar díszöltözet, három fő részük: a dolmány, a mente és a nadrág. A ruhákban lévő cégjelzés és a Festetics kastély kiállításának két portréja minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy az öltözeteket a 20. század első évtizedében a grófi-hercegi család tagjai viselték. Keszthelyi festő Halmi Artúr Festetics III. Györgyöt a zöld posztó öltözetben, míg Festetics Tasziló herceget Benczúr Gyula a barnás díszöltözetben örökítette meg. Az öltözetek és a portrék együttes kiállítása ritkaságnak számít. A ruhák eredetiségét dr. Tompos Lilla művészettörténész, és igazságügyi szakvélemény is igazolta.

 

Ezzel megújul a Festetics kastély kiállítása, és az országban egyedülállóként az eredeti festmények mellett a festményen szereplő magyar főurak ruhája is bemutatásra kerülhet.  .
SZUPERINFO.HU