Kettős ünnep a tanintézményben

Tokaj – Áprilisban rendezték meg a Tokaji Ferenc Napokat a hadvezérről elnevezett szakközépiskolában. A sikersuli kettős évfordulót ünnepelt, egyrészt ötvenöt éve alapították az iskolát, másrészt háromszáztíz évvel ezelőtt vezette a hegyaljai felkelést az intézmény névadója, Tokaji Ferenc.

Egész hetes, ünnepi programot szervezett

…a borok fővárosának gimnáziuma. Az eseményeket gazdag és nívós program zárta, Májer János polgármester a város fejlődéséről adott számot a megjelent egykori és jelenlegi pedagógusok, diákok, dolgozók előtt. Megjegyezte, manapság nem elég jól oktatni, jót kell tenni és beszélni róla.

– Nos, az iskolának sikerült megkapaszkodnia Tokaj-hegyalján az elmúlt ötvenöt év során, rangot vívott ki magának a megye neves tanintézményei között. Mindig olyan vezetők álltak és állnak a gimnázium élén, akiknek a szakmai elhivatottságuk, meggyőződésük, kitartásuk legyőzte a problémákat, a hátrahúzó elemeket. Ugyanakkor olyan programokat találtak ki, amelyekre volt és van igény a társadalom, a szülők, a tanulók részéről.

Az eseménysor az utóbbi tíz évben mérhetetlenül felgyorsult. Ma egy oktatási intézmény csak akkor tud talpon maradni, ha megfelelő programja van, ha a végzősöknek továbbtanulási, elhelyezkedési, boldogulási lehetőségük van. Ezeknek a kritériumoknak messzemenően megfelel az iskola, ami meglátszik a felvételt kérők számában – hangsúlyozta Májer János. Utolérték az egyetemet Dankóné Patkó Kornélia a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója az elmúlt évek eredményeiről, a tanintézmény terveiről tájékoztatta a megjelenteket. Elmondta, hogy 2004-ben kidolgoztak egy stratégiát, amelyben az idegen nyelv tanulása, az informatika és a környezeti nevelés kapott hangsúlyt. – Azóta az iskola államilag elismert, az unió országaiban elfogadott nyelvvizsgát ad németből és angolból. A debreceni KLTE száznegyven vizsgázót fogadott, a tokaji gimnázium-hoz hajszálpontosan ugyanennyi diák jelentkezett be legutóbb – mondta az igazgatónő. – 2005-ben megcéloztuk, hogy ECDL informatikai központ legyünk, biztosítottuk a személyi és tárgyi feltételeket, nagyon sok munkával sikerült megvalósítani a tervet. A teljes iskolára kiterjed a környezettudatosságra irányuló nevelés, folyamatosan pályázzuk és továbbnyerjük az ÖKO Iskola címet, igyekszünk elérni azt, hogy ne csak a környezeti nevelésben vigyük a prímet, de tegyük hozzá a helyi természeti, kulturális, építészeti örökséget, történelmi múltat, a tokaji bort – húzta alá Dankóné Patkó Kornélia.

Visszavágynak

A záró programok részét képezte az „Öregdiák Találkozó,” amelyre több száz, mára már szép kort elért hajdani tanuló érkezett, az ország egész területéről. A kétévente, hagyományosan visszatérő program múltjára Makó Balázsné pedagógus, az iskola baráti körének titkára emlékezett, egyben köszöntötte az ötven évvel ezelőtt érettségizetteket. Az eseményen egykori és mai tanulók adtak pompás műsort. – Az iskola családias jellegét, amit elődeink megteremtettek, féltő gonddal őrizzük. Nem sok olyan iskola van manapság, ahová az egykori diákok visszavágynak, nos a miénk ilyen – mondta Makó Balázsné. – A tantestület természetesen bemutatta vendégeinek a várost, a fejlődését jelző értékeket, és alkalom adódott a királyok nedűjének kóstolására is.

SFL.
SZUPERINFO.HU