Kevesebb energiával építkezz!

Kevesebb energiával építkezz!
Manapság egyre fontosabb az, hogy otthonunk energiatakarékos és egészségtudatos legyen. A lakásfelújítások során erre már csaknem mindenki odafigyel.

Energiatakarékos 

Ha napelemeket nem is tesz mindenki a háza tetejére, mégis fontos a jó szigetelés, az energiatakarékos nyílászárók, az alternatív energiaellátó technológiák alkalmazása akár az építkezés, akár az épületfelújítás területén. Különböző pályázatok segíthetik a felújítást, ha van minimális meglévő önerő. 

Passzívtechnika 

A passzívház technológiája kiemelkedően energiatakarékos, építése során a meglévő, hagyományos technológiákat alkalmazzák, a mérnöki tudást és a tapasztalatokat felhasználva. Ezeknek a kiválóan szigetelt épületeknek olyan kicsi az energiaveszteségük, hogy nincs szükség fűtésrendszerre sem, légfűtéssel pótolják az elvesztett hőt. Így a rezsiköltség egy hagyományos családi ház költségének a tizede. Ma Magyarországon hivatalosan 10-15 darab passzívház van, mert a minősítés költsége rendkívül magas. A valóságban ennél sokkal többen építenek olyan házakat, melyek megfelelnének a passzívház kritériumainak. 

Első lépések 

– Nagyon fontos a telek kiválasztása, hiszen az építés során a legfőbb momentum az épület tájolása. Célszerű olyan építészt választani, aki már tervezett passzívházat, mert ez garancia lehet a későbbiek folyamán a sikeres munkára – mondta el lapunknak Lázár Zsófia építészmérnök. – Talán drágának tűnhet egy passzívház építése vagy egy meglévő lakás passzívvá tétele, de hosszú távon megéri. Egy korszerűtlen épület egyre drágább lesz az évek folyamán. 

Energiatanúsítvány 

Az épületek energetikai fogyasztásának meghatározása és a számított fogyasztáson alapuló energetikai osztályokba sorolás uniós kötelezettségünk. Jelenleg energetikai tanúsítványt új építésnél, illetve ingatlan-adásvételnél kell kötelezően mellékelni, azonban más esetekben is érdemes lehet szakember segítségét kérni. Jelenleg az ingatlanhirdetésekben még csak elvétve található meg az energetikai minőségtanúsítvány, azonban ha ez elterjed, könnyen belátható, hogy egy „A” vagy „B” kategóriájú ingatlan versenyképesebb lesz, mint egy rosszabb besorolású épület, ezért célszerű az ingatlanon minden energetikai beavatkozást, felújítást az energetika besorolás figyelembevételével vizsgálni.

 

 .
SZUPERINFO.HU