Kijavítják az utat és a hidakat

Kijavítják az utat és a hidakat
A kerékpárosok egy része a főutat választja a kerékpárút használata helyett Szigliget és Balatongyörök között. És ez nem jó.


A biciklisek a kerékpáros szakasz tempólassító, kerékpárt, embert egyaránt erősen igénybevevő rossz állapotával magyarázzák, hogy inkább a főútvonalon tekernek. A nyárfák gyökerei okozta kitüremkedések és a patakok hídjainak elkorhadása egyaránt problémát jelent, sőt valódi balesetveszélyt a biciklista számára. A balatoni kerékpárút 2005-re épült ki és már 2007-ben jelentkeztek hibái. Habár a kerékpárút állami vagyon,  az elmúlt időszakban az önkormányzatokra testálódott azok karbantartása. Balassa Balázs szigligeti polgármester örül, hogy jó minőségben felújították a kerékpáros út patakon átívelő leromlott hídjait, nemrégiben pedig a közútkezelővel együttműködve a gyökerek okozta kitüremkedéseket is sikerült valamelyest ledarálni. Nem úgy a Balatonederics külterületi hidaknál. Ott néhány évvel ezelőtt OSB lappal újították fel a hidak felületét, amely aligha alkalmas a párás, vizes környezetben hosszú távon betölteni funkcióját. A felület mára elkorhadt, az egyik hídra már a sárga zárószalag is felkerült, a kerékpárosok kénytelenek kikerülni azt. Tóth Péter Balatonederics polgármestere lapunknak elmondta, hogy a hidakat a nyári szezon kezdetére igyekeznek teljesen rendbehozni, hiszen azok puha fából készült tartószerkezete is rossz állapotba került, minden szempontból balesetveszélyes.
– Önkormányzatunk a napokban hozott döntést a hidak felújításáról, mindenképpen valami hosszabb távon is beváló megoldást keresünk, például fenyő és OSB lap helyett akácdeszkákból építjük újjá az átjárót. Eddig sajnos pénz híján csak ideiglenes megoldások születtek, hiszen tudni kell, hogy 300 ezer forint alatt aligha lehet megépíteni egy ilyen hidat – mondta. A polgármester az aszfalt kitüremkedéseket hasonlóan a szigligeti megoldáshoz a közútkezelő gépével, azokkal együttműködve igyekszik kijavítani az elkövetkező hetekben.T.L..
SZUPERINFO.HU