Kilencmilliárdból épül az akkumulátorgyár Miskolcon

  12 jan 2018

Budapest, Miskolc – A miskolci gyár lesz az első üzemük Japánon kívül. Kiss János alpolgármester a sajtótájékoztatón kijelentette: 21. századi technológiákra van szükség a térség újra­iparosításához.
Csaknem 9 milliárd forintból épít gyárat Miskolcon a japán GS Yuasa. A társaságnak ez lesz az első üzeme Japánon kívül, amelyben lítiumionos akkumulátorokat fognak gyártani. Az első szakaszban 51 munkahelyet teremtenek, az építkezés februárban kezdődik – ismertette tegnap Makoto Yoda, a GS Yuasa vezető tanácsadója a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón.
A beruházás helyszínének kiválasztását Miskolc jól szervezett infrastruktúrájával, a képzett helyi szakemberekkel és a város vezetése által nyújtott támogatással indokolta Makoto Yoda. A cég vezető tanácsadója elmondta, hogy az elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a széndioxid-kibocsátás mérséklését, ez pedig az autóipart is új kihívások elé állította. A rendelkezésre álló idő szűkös, de a károsanyag-kibocsátásra megoldást jelenthetnek az elektromos autók, a lítiumionos akkumulátoroknak pedig ezek meghajtásában kiemelt jelentősége lehet.

Ötezer új munkahely

Kiss János, Miskolc alpolgármestere (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a városnak a GS Yuasa beruházásához hasonló termelőkapacitásokra és 21. századi technológiákra van szüksége a térség újraiparosítása, a régi iparágak felváltása érdekében. Hozzátette: az önkormányzat a beruházók fogadása érdekében fejlesztette a város infrastruktúráját, ennek köszönhetően 2010 óta 5 ezer új munkahely jött létre Miskolcon.
– Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a GS YUASA mint a globális világpiac egyik fontos, százéves múltra vissza­tekintő japán vállalata, szintén az ipari technológiák új szintjét hozza Miskolcra. A GS YUASA új gyára high-tech minőségű lesz, nagy hatékonyságú és nagy termelékenységű, magas hozzáadott értékkel. Bízunk benne, hogy a Miskolcon gyártott akkumulátorok nemcsak az autókat töltik majd elektromossággal világszerte, hanem jelképesen Miskolc folyamatos töltöttségéhez is hozzájárulnak, és a GS YUASA történelmében a második száz évnek fontos szereplője lesz a város – hangsúlyozta Kiss János.
MTI, ÉM


Hasznos infók

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt.
A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.


[related-post post_id=”3722826″]