Király Viktor, a tanár bácsi

Király Viktor, a tanár bácsi
Megnyitotta kapuit Az ének iskolája a TV2-n Friderikusz Sándor osztályfőnökkel és a tanári karral: Király Viktorral, Szandival, Szulák Andreával és Hajós Andrással.

Az első két adásban kiderül, kik azok a szerencsések, akik felvételt nyernek az álomiskolába, azt követően pedig rajtol a heteken át tartó „játék”. – Miben más Az ének iskolája, mint a korábbi, hasonló jellegű produkciók? 

– Az egyik leglényegesebb különbség, hogy ez nem tehetségkutató, hanem tehetséggondozó műsor. Nem arra törekszünk, hogy világsztárokat neveljünk a gyerekekből, sokkal inkább arra, hogy megszerettessük velük ezt a hivatást. Az ének iskolája nem élőben, hanem felvételről lesz látható szombat esténként, ugyanis nem lehet kitenni a gyerekeket sem az élő adás izgalmának, sem annak, hogy késő estig kelljen fennmaradniuk. Ezenkívül semmi olyasmi nem lesz, ami sérülést okozhatna bennük, kimaradnak a már megszokott vicces felvételek, amelyekkel a többi show kezdődni szokott, és az adások során sem lesznek megalázó kritikák, sőt, kiesés sem. A gyerekek osztályzatokat kapnak, amelyek alapján rangsorolhatók. Az egyes adások győztesei jutalomként duettet énekelhetnek tanárukkal, aki pedig osztályelsőként zárja a „tanévet”, megnyeri a versenyt. 

Hat évig tanított angolt 

– Hogyan érintett a felkérés, és miként készültél a feladatra? 

– Rettentően örültem, de bevallom, meg is lepődtem rendesen. A Megasztár 4. szériájának győzelme óta, azaz négy éve űzöm a profi éneklést Magyarországon, és hatalmas megtiszteltetés, hogy a műsor készítői olyan módon értékelik a teljesítményemet, hogy rám bízzák ezt a szép feladatot. Készülni nem nagyon tudtam rá, igazából próbálom majd önmagamat hozni. A tanítás nem áll messze tőlem, hiszen hat éven keresztül tanítottam angolt, és ez a tapasztalat minden bizonnyal segítségemre lesz majd. 

– A tanári kar is részt vett a gyerekek kiválasztásában? 

– A több ezer fős előválogatásban még nem volt szerepünk, mi nagyjából negyven diák közül választottunk ki tizenhatot, akik bekerülhettek az iskolába. Bizony olykor elég erős versengés volt a tanárok között egy-egy diákért. A gyerekek is aranyosak voltak, annyira látszott az arcukon az őszinte reakció, amikor örültek vagy éppen nem örültek annak, hogy kihez kerültek. 

– Milyen szempontok voltak számodra fontosak a válogatás során? 

– Természetesen a legfontosabb az énekhang volt, de leginkább stílusokat kerestem. Szerettem volna egyéniségeket beválogatni a csoportomba, és úgy érzem, ez nagyon jól sikerült. Bár biztosan minden tanártársam ugyanezt állítja magáról, de úgy érzem, nekem van a legjobb csapatom. 

Szükség lesz szigorra 

– Milyen tanár szeretnél lenni? 

– A kiírás szerint 8-tól 14 éves korig lehetett jelentkezni a műsorba, és ez pont egy necces korszak. Nagyon sokféle gyerekkel dolgozunk együtt, az aranyos kislánytól kezdve a lázadó kamaszig. Alapvetően elnéző típus vagyok, de már most látom, hogy minimális szigorra mindenképpen szükség lesz. 

– Valószínűleg amatőr pszichológusként is helyt kell majd időnként állnotok. 

– Nagyon lényegesnek tartom a beszélgetést, és ez fontos része is lesz a tevékenységemnek. Fontos, hogy az együtt töltött idő során kialakuljon a gyerekek és közöttem egy olyan bizalmi kapcsolat, hogy merjenek hozzám fordulni a problémájukkal. 

– Alapvetően könnyen ráhangolódsz más emberekre? 

– Ez teljesen egyénfüggő. Ha a másik részéről nyitottságot érzek, akkor nálam is kinyílnak a kapuk, ha viszont távolságtartást vagy közönyt, akkor hajlamos vagyok én is bezárni. Ezt rossz tulajdonságomnak tartom, igyekszem ezen változtatni. 

Nem szállt el a győzelemtől 

– A gyerekek vajon hogy tudják majd kezelni és feldolgozni az ismertséget és a rajongást? 

– Bizonyára sokkal nehezebben, mint a felnőttek. Kicsit félek attól, hogy a hirtelen jött ismertségtől hamar elszállnak, de ennek megakadályozásában, illetve kezelésében is igyekszem majd segíteni őket. 

– Téged fenyegetett ennek a veszélye, miután megnyerted a Megasztárt? 

– Egyáltalán nem. Az egész családom zenél, és ők lettek volna az elsők, akik lekevernek nekem egy hatalmas pofont, ha észreveszik az elszállás jeleit. 

– Mi mással foglalkozol még mostanában? 

– Murphy törvénye, hogy minden feladat egyszerre jön. Az ének iskolája forgatásai mellett éppen most hívtak meg a Hal a tortánba, ami szintén napi elfoglaltságot jelent, mellette pedig zenekari próbáim és fellépésim vannak. Nemrégiben jelent meg a Fire című számom, amelyet szerencsére elég sokat játszanak a rádiók, most pedig a videoklipet is leforgattuk hozzá.

Budai Kára

 

 .
SZUPERINFO.HU