Kisebbségvédelem és környezetvédelem

Kisebbségvédelem és környezetvédelem
Csíkszentimre – A Csíkszentimrei Önkormányzat és a Szent Imre Milleniumi Emlékbizottság szervezésében zajlik 2007. augusztus 6–13. között az Európa Szabadegyetem a csíkszentimrei Büdösfürdőn.

Augusztus 9-én reggel azok a táborlakók, akiknek a  kedvét még az éjszakai eső és hűvös idő sem vette el, Zárug Péter Farkas politológus előadását követhették, aki a közép-kelet európai országokban végbement rendszerváltások folyamatát taglalta. Bakos István kutató előadásában részletesen vázolta azokat a történelmi eseményeket, amelyek nyomán a magyarok több hullámban is tömegesen kivándoroltak. Az előadásokat Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkári rangú vezetője folytatta, aki az Európai Unió kisebbségvédelmi normahiányáról beszélt.

Az Unió, emiatt képtelen előírni Romániának és még jó néhány tagállamnak, hogy miként bánjanak kisebbségeikkel – fogalmazott az államtitkár. Mindemellett azonban Markó Attila kitörési lehetőségként vázolta fel egy kisebbségügyi „good practices”-tár elkészítését, illetve egy átfogó kisebbségvédelmi elvrendszer megfogalmazását, amelyek majd alapul szolgálhatnak egy uniós szintű menü-szerű normarendszer kialakításában. Délután Dr. Lóránt Károly és Fekete Gyula közgazdászok tartottak előadást az Európai Unió hátrányairól.  Korodi Attila környezetvédelmi miniszter arról beszélt, milyen kihívásokkal kellett Románia szembenézzen a csatlakozás után.

A miniszter elmondta, a felzárkózás érdekében 2018-ig Románia 29,3 milliárd eurót kell környezetvédelmi befektetésekre költsön, elsősorban ivóvíz- és csatornahálózat kiépítésére, hulladékgazdálkodásra és légszennyezés-megelőzésre. Hangsúlyozta, ezek a beruházások nem elégségesek, emellett nagyon fontos társadalmunkat a környezet védelmére nevelni..
SZUPERINFO.HU