Költészet napi műsor és könyvbemutató Székkutason

Akt.:
Költészet napi műsor és könyvbemutató Székkutason
2013. április 12-én délután tartotta a Székkutasi Olvasókör és a Községi Könyvtár költészet napi műsorát. A megemlékezés középpontjában idén Petőfi Sándor élete és költészete állt.

Elsőként a székkutasi Szabó Emese előadását hallhatták az érdeklődők. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia igaz történetét mesélte el a költészetet kedvelő közönségének. Az elhangzottak a mai kor szellemében mutatták be a költő és hitvese rendkívül szeretetteljes kapcsolatát. Olyan információk birtokába juthatott a közönség Szendrey Júliáról, amelyről eddig talán még sehol sem beszéltek.

Szabó Emese előadása után a székkutasi Líbor Ilona Óvoda Százszorszép csoportjának műsora következett. A kicsik tánccal egybekötött gyermekdalokat adtak elő.

Ezután Petőfi verseket szavaltak fiatalok és idősebbek:

Jáger Cintia: Szülőföldemen

Szabó Józsefné: Szülőföldemen

Bodó Beatrix: Pacsirtaszót hallok megint

Kozóné Szabó Klára: Szeptember végén

Tóth Antalné: Falu végén kurta kocsma

Tapodi Renáta: Alföld

Olasz Jánosné: Alföld

A szavalatok után Maczali Boglárka és Tapodi Renáta előadása következett. Petőfi Sándor A Tavaszhoz című versének megzenésített változatát énekelték el.

Majd ismét szavalatok következtek:

Dura Imréné: Kismenyecske, szép kismenyecske

Kaszás Mihályné: A virágnak megtiltani nem lehet

A megemlékezés vége felé Dura Imréné és Tóth Antalné Petőfi Távolból című versének megzenésített változatát énekelte el.

Legvégül pedig Labozár Antal prímás és Gulyás Ferenc harmonikás játszott Petőfi verseket.

 

A költészet napi megemlékezés után a székkutasi származású  Őze Sándor,  a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docense és édesanyja, a székkutasi  Őze Sándorné, nyugalmazott pedagógus Sárréti sasok című könyvének bemutatása következett.

A szerzők ismertették könyvük tartalmát, amely az 1948-1953-as kelet-magyarországi nemzeti ellenállási mozgalmat mutatja be.

A könyvbemutató után a szervezők pogácsával és teával baráti beszélgetésre várták az est résztvevőit.

 

Tóth Tünde.
SZUPERINFO.HU