Környezetvédelem-önkormányzatok A tiszai ciánszennyezésre emlékeztek Szolnokon

Környezetvédelem-önkormányzatok A tiszai ciánszennyezésre emlékeztek Szolnokon
Szolnok, 2013. február 1., péntek (MTI) – A tiszai ciánszennyezés 13. évfordulója alkalmából tartott szolnoki megemlékezésen a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta, és az annak idején beavatkozó vízügyi szakemberek munkáját méltatta a város alpolgármestere pénteken.

Szabó István több száz résztvevő, köztük a helyi iskolák képviseletében érkezett fiatalok előtt idézte fel a 2000. január 30-án Romániában bekövetkezett ipari katasztrófát, és annak ökológiai hatásait. Emlékeztetett arra, hogy az Aurul nevű ausztrál-román tulajdonú bányavállalat egyik tározójának átszakadását követően több mint 100 ezer köbméternyi ciánnal szennyezett zagy jutott a természetes vízrendszerbe, köztük a Tiszába. A folyón a mérgező szennyezés 2000. február 1. és 12. között vonult le. Hangsúlyozta: Szolnokot a cianidos anyag – február 9-én, a szakembereknek köszönhetően – már felhígulva érte el.

Ma is elismerés illeti a vízügyeseket, akiknek nem csak a tudásuk, de a szívük is a helyén volt a nehéz napok során – fogalmazott, hozzátéve: az ő áldozatos munkájuknak tudható be, hogy a mintegy 40 kilométer hosszú szennyezéscsóvától a Tisza mellékfolyóit és ártereit sikerült megmenteni. Szavai szerint a 13 évvel ezelőtt történtekre a Tisza élővilágának emléknapján azért is fontos emlékeznünk, mert a környezetet védve saját jövőnket biztosítjuk.

Az eseményen Horváth Béla, a Közép-tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: amikor a szennyezés a magyar határt átlépte, még mindig több mint háromszázszoros mennyiségű cián volt a vízben, mint a megengedett. A vízügyi szakma mozgástere meglehetősen szűkre szabott volt, mert amíg laboratóriumi körülmények között semlegesíthetők ezek az anyagok, addig ez természetes viszonyok között elképzelhetetlen. Így végül a két tiszai vízlépcső működtetésével, valamint a csatornák és hullámterek lezárásával sikerült a lehető legnagyobb mértékben felhígítani és szabályozottan kormányozni a szennyezést. A következményekre máig csak becsült adatok vannak, ám annyi bizonyos, hogy a katasztrófát követő, a Tiszán eddig példátlan méretű árhullám segítette a folyó regenerálódását és az élővilág visszatelepülését. Rámutatott: az érintettekben a legnagyobb hiányérzetet az okozhatja, hogy az elszámolás a károkozók és a károkat elszenvedők között még mindig nem történt meg.

A pénteki rendezvényen a résztvevők egy csoportja – a hagyományoknak megfelelően – a szolnoki Tiszavirág gyaloghídra vonult, ahonnan koszorúkat és virágokat dobtak a folyóba..
SZUPERINFO.HU