Korok, borok útja Egregyen

Akt.:
Korok, borok útja Egregyen
Hévíz város önkormányzata teljes egészében pályázaton nyert anyagi erőből finanszírozhatja az egregyi városrészben tervezett turisztikai fejlesztést.


A támogatási szerződést a városházán ünnepélyes keretek közt írta alá Papp Gábor polgármester és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója. A program bemutatása kapcsán Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a pályázat olyan egyedi turisztikai attrakciót jelenített meg, ami prioritást érdemelt ki. A régióban rendelkezésre álló, összesen 2,6 milliárdos forrásra 26 pályázat érkezett, amelyekből 11 lett nyertes. Közülük a hévízi kapta a legmagasabb támogatási intenzitást, az önerő nélküli teljes költségigény felvállalásával. Ez Hévíz törekvéseinek és eredményeinek elismerését is jelenti.
Papp Gábor hangsúlyozta, hogy a növekvő vendégforgalom, s e tendencia megtartása szükségessé teszi az attrakciók fejlesztését. Ezt az adottságaik mind jobb kihasználásával, a településtörténet bemutathatóvá tételével igyekeznek teljesíteni. A fürdőváros mai híres szőlőskertjének területe már az I. század elején lakott volt, a régmúlt a római császárkor nyomaiban maradt az utódokra. Egregy a régészeti értékű hagyatékkal, panorámájának szépségével, a turisztikához kötődő grinzingjével egy olyan kuriózum, ami különlegességét tekintve a vendéglátásban méltó társa a Hévízi-tónak. A terület fejlesztése a római kori romkert rekonstrukciójával már 2011-ben elindult, aminek révén a régészeti feltárási helyszín látogatható lett, s új létesítményekkel is kiegészült. Esztétikus park, kilátó és játszótér fogadja ott a turistákat.
A „Korok és Borok – Tematikus sétaút Hévíz egregyi városrészében” című program számos új létesítményt foglal magába, ezek közt szerepel fűszerkert, játszótér, a római katona sírjának felújítása. Hévíz évezredeit bemutató múzeumi épületet is emelnek. Kuriózumként felállítanak egy őzike szobrot, mely idézi, hogy egy ilyen műalkotás római kori leletként került elő az ásatások során. Az eredeti darabot valószínűleg gyerekjátéknak készítették, annak mását állítják ki. Mintegy másfél kilométeren tematikus útvonalat építenek, interaktív információs fejlesztés segítségével pedig könnyebben lehet majd tájékozódni az egregyi városrészben.
A tervben szerepel személygépkocsi és autóbusz parkoló, városnéző kisvonat megállóhely kialakítása is. A munkálatok keretében az Árpád-kori templom állagmegóvására is sor kerül. A kivitelezés várhatóan egy esztendei munka lesz, a jövő évi nyári szezonra készül el.
Horányi Árpád.
SZUPERINFO.HU