Közösségi szolgálat szervezése, teljesítése, dokumentálása a Csongrádi Oktatási Központban

Közösségi szolgálat szervezése
Közösségi szolgálat szervezése
Az új Köznevelési Törvény értelmében 2016. január 1-jétől kötelező érettségi előfeltétel az iskolai közösségi szolgálat keretében a diákoknak 50 órát teljesíteni. Ez mind az intézményeket, mind a diákságot és az oktatás valamennyi szereplőjét jelentős kihívások elé állítja és új ismeretek, készségek elsajátítására ösztönzi.

Ez a kötelezettség 2012. január 1-jétől kezdetét vette, tehát már a 2012-ben 9. osztályba lépő diákoknak a közösségi szolgálat teljesítése az érettségi vizsga előfeltétele lesz.

A Csongrádi Oktatási Központ igazgatója, Kiss Attila 2013. január 9-én, a Batsányi János Gimnázium Szent Imre termében egyeztető megbeszélést, fórumot tartott az önkormányzat, intézmények, civil szervezetek képviselőivel a közösségi szolgálat teljesítése érdekében az együttműködés lehetőségeiről.

A megbeszélésen a város szociális intézményeitől kezdve a Vöröskereszt, a környezetvédők, de például a polgári védelem képviselői is részt vettek. Számos konkrét ötlet elhangzott: hoszteszként, korrepetitorként, oktatóként, vagy akár – főként idősek esetében – segítőként, beszélgetőtársként is tudnának hasznos elfoglaltságot biztosítani a középiskolásoknak.

A második félévben már nyitva áll a lehetőség a közösségi szolgálatra ezért már a héten elkezdődött az együttműködési megállapodások megkötése a partnerekkel. Azt, hogy hol szeretnének a diákok feladatot vállalni, az iskolai koordinátoroknál kell majd jelezni.

Az 50 órát lehet több projekt keretében, több év alatt, több szervezetnél is teljesíteni. Ennek az az előnye, hogy többféle dolgot lehet kipróbálni. Arra is van lehetőség, hogy egy év alatt lefutó program keretében teljesítsék az 50 órát..
SZUPERINFO.HU