Kutasi Kulturális Kavalkád a BFMK-ban

Akt.:
Kutasi Kulturális Kavalkád a BFMK-ban
Székkutas község mutatkozott be március 22-én este a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A programok 17 órakor kezdődtek. Az est műsorközlője a Kazinczy-érmes, székkutasi, Kovács Leila volt.

A színpadra elsőként a Kamilla Dalkör lépett, Csikós Miklósné vezetésével. A “Vásárhely kővel van kerítve” című dalt adták elő, majd Szél István polgármester mondta el megnyitó beszédét.

A köszöntő után a Líbor Ilona Óvoda Százszorszép és Napsugár Néptánccsoportja következett.

A néptáncos gyerekek után, a Kamilla Dalkör népdalcsokra következett, de ezúttal már Labozár Antal prímás is csatlakozott hozzájuk. A székkutasi asszonyokból álló dalkör az Országos Népzenei Minősítőn bronz és ezüst fokozatot ért el, munkájuk elismeréseként pedig már Székkutasért Díjat is kaptak. A dalok között volt a Székkutas himnuszának tartott Murgács Kálmán által írt Kutas, kutas című nóta is. Ezt követően elhangzott a Gimbet gombot című szerzemény, majd a falu alapítójának, Gregus Máténak legkedvesebb népdalait hallhatta a közönség.

A Dalkör után ismét a Napsugár Gyermek Néptánccsoport műsorát láthatták.

A gyerekek tánca után, Tóth Antalné, a helyi mozgáskorlátozott csoport vezetőjének szavalata következett. A vers Labozár Antal: Egy prímás vallomása című kötetéből hangzott el, címe: A kiskeresztúti szélmalom.

A vers után Fodor Tibor szintetizátoros saját szerzeményeinek előadása következett. A székkutasi fiatal zenész több környékbeli zenekarnak is tagja. Például a székkutasi Ray-dio, a hódmezővásárhelyi Rockefeller és az orosházi Methexis zenekarban is játszik. Tibor a est folyamán elhangzott előadását a nemrég elhunyt gitáros, Balla Mihály emlékének ajánlotta.

Az ezt követő szünetben Kovácsné Rostás Erzsébet, a kulturális és civil ügyek tanácsnoka, a Székkutasi Olvasókör elnöke megnyitotta a székkutasi kézimunka szakkör kiállítását, amely a Művelődési Központ I. emeletén még néhány napig ezután is megtekinthető. A megnyitó után Vas Istvánné Julika néni, az első székkutasi kézműves kör alapítója szólt néhány szót, a népművészet és hagyományőrzés szépségéről és fontosságáról.

Juhász Nagy Józsefné , a székutasi kézimunka szakkör jelenlegi vezetője elmondta:

” A korábbi ’70-es ’80-as évekbeli kézimunkákból is fellelhető néhány a mostani kiállításon és ma is igyekeznek azt a fajta hímzésvilágot tanulni, alkalmazni. Mivel a szakkör szorosan összefügg az Olvasókörrel, így magától értetődő volt a mostani kiállítás megszervezése. A szakkör tagjai heti egy alkalommal gyűlnek össze a község könyvtárában és mindenki próbája magát fejleszteni és más jellegű varrásokat is megtanulni. A szakkörnek komoly tevei vannak a jövőre nézve, önerőből el szeretnének jutni idén Kalocsára. Van olyan, aki személyesen is ismeri az ottani hímzőasszonyokat, így több szempontból is nagy öröm lenne az utazás. “

 

A szünet után a műsor a Szilver Tánciskola székutasi növendékeinek bemutatkozásával folytatódott. A Gregus Máté Általános Iskola tanulóinak négy éve van lehetőségük társastánc oktatásra járni és elsőtől hatodik osztályig tanulhatják a tánclépéseket. A Szalkai Szabó Gábor vezette csoport ezúttal brazil szambát, kubai cha-cha-chát, lírikus rumbát és akrobatikus rock and rollt adott elő.

A gyerekek pezsdítő tánca után ismét egy Labozár Antal által írt verset következett, amelyet Szabó Józsefné Erzsike néni, a Nyugdíjas Klub tiszteletbeli elnöke adott elő. A költemény címe: Kotló sors.

A szavalat után a 15 éves múltra visszatekintő Suli Színpad tagjai léptek a világot jelentő deszkákra. A Kovács Lászlóné által vezetett társulat Petőfi Sándor: János vitéz című művének XXI. századi változatát adta elő.

A modern Kukorica Jancsi után a Székkutasi nyugdíjas Klub Napsugártánca következett. A 2004-ben alakult csoport tagjai között van, aki már a 83. életévét is betöltötte. A koreográfiát Molnárné Szabó Ibolya tanította be.

A Kutasi Kulturális Kavalkád záró műsorszáma a Harmonika Klub előadása volt. A dalok között Molnár Ernő, a Harmonika Klub tagja, a Sóshalmi Olvasókör elnöke előadta Labozár Antal Sóshalmi emlékezés című versét.

A műsor végeztével a vendégeket egy kötetlen beszélgetésre várták a szervezők a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ I. emeletének aulájába.

Tóth Tünde

 

 .
SZUPERINFO.HU