Legyél te is tudós!

Legyél te is tudós!
A tudóspálya ma nem elég trendi.

Legalábbis így véli Greiner István, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke, aki régóta azon dolgozik, hogy népszerűbbé tegye a természettudományos és a műszaki pályát a magyar fiatalok körében.

Ezért indult el néhány éve a „Meet the Scientist” program is, amely a középiskolákba viszi el az amerikai álmot az Egyesült Államokat megjárt ösztöndíjasokon keresztül.

A Fulbright-ösztöndíj lehetőséget ad a tehetséges diákoknak, hogy az USA-ban, egy neves egyetem kutatóközpontjában töltsenek el 8-10 hónapot. Az ösztöndíj szabályai szerint a tanulónak a tanulmányút végeztével kötelező visszatérnie saját országába, és ott dolgoznia huzamosabb ideig.

A „Találkozz a tudóssal” programot az Innovációs Szövetség a Magyar Ful¬bright Egyesülettel és az USA nagykövetségével együttműködésben indította el. A 2013-as

programsorozatot az idén 100 éves Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban nyitották meg, melynek során tíz vidéki és budapesti középiskolában tartanak közérthető előadásokat tudományos területen dolgozó, korábban Fulbright-¬ösztöndíjas magyar kutatók.

Az első előadást Iván Kristóf biomérnök tartotta, aki 2011-ben családjával együtt nyolc hónapot tölthetett el a kaliforniai Berkeley Egyetemen. Előadásában a középiskolások nyelvére próbálta meg lefordítani kutatási területét, a mikrofluidikán alapuló, hordozható orvosi diagnosztikát..
SZUPERINFO.HU