Élet a kórházon kívül is – Magyar Hírlap

Nyugati mintára, úgynevezett születésházak megépítését szorgalmazza egy magyar professzor, egyre nő ugyanis Magyarországon az igény az otthon szülésre. Rákóczi István, a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának vezetője a Magyar Hírlapnak azt mondta: ezek az épületek átmenetet jelentenének az otthoni és a kórházi szülések között. Fontos azonban, hogy mindig kórházak közelében legyenek, hiszen egy problémamentesen induló szülésnél is akadhatnak komplikációk.

A professzor szerint az otthon szüléssel önmagában nincs semmi baj, ám egyelőre nem támogatja a magyar gyakorlatot. Megfogalmazása szerint a szakma még nem határozta meg ugyanis, ki alkalmas arra, hogy saját lakásában hozza világra gyermekét.

A nemzetközileg kidolgozott előírásokat senki sem veszi itthon figyelembe, így például azt, hogy a magzatra és az anyára egyaránt veszélyes lehet az ikerterhesség vagy az előző császármetszés utáni szülés. Ugyancsak nem tisztázták egy esetleges felelősségre vonás szabályait az otthonszüléssel kapcsolatban – tette hozzá Rákóczi István..
SZUPERINFO.HU