Lezárult a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program előkészítése

Az előkészületek befejeztével tavaszra megkezdődhet a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Program kivitelezési szakasza – mondta el az MTI-nek a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító Konzorcium elnöke az előkészítést záró hétfői konferencia szünetében.

Molnár Béla kifejtette: a régióban 217 településen nem felel meg az ivóvíz minősége az Európai Unióban és a magyar szabályozásban előírtaknak. A szolgáltatott ivóvízben a határértéken felüli mértékben leggyakrabban az arzén, mellette a bór, az ammónium, a vas és a mangán található meg. A három megye 85 százalékban érintett a szennyeződésben.

A probléma megoldásának előkészítésére még 2005-ben létrejött a konzorcium, mely jelenleg 213 tagot számlál. A települések azonban a több mint 105 milliárd forintos beruházási költség önerejét nem tudták felmutatni, így a program eddig nem valósulhatott meg. Az uniós támogatás ugyan 85 százalék lenne, de a 15 százalékos önerőt nem tudták előteremteni. Végül 2010-ben a kormány egyes nagyprojektek költségvetési támogatásáról döntött, köztük ez a program is forráshoz jutott – idézte fel a szakember, hozzátéve: az előkészítő munka 1,5 milliárd forintba került, melyből a támogatás 1,2 milliárd volt.

A tervek szerint jövő tavasszal induló beruházás célja, hogy a régió összes településén egészséges ivóvizet tudjanak szolgáltatni. További cél, hogy javuljon az üzembiztonság és csökkenjen a másodlagos szennyeződések, valamint a vízveszteség mértéke. A projektben 20 százalékban hálózat rekonstrukciót is terveztek, mely tartalmazza az elavult, régi hálózatok cseréjét, valamint a rendszerek tisztíthatóságát is megoldják.

Az előkészítési szakaszban mindazok a szakmai anyagok elkészültek, melyek szükségesek voltak a Kohéziós Alaphoz benyújtandó pályázat háttértanulmányaként. A konzorciumon belül 20 önkormányzati társulás jött létre. A program előkészítése keretében pályázataik, valamint ehhez kapcsolódóan a megvalósítás során lefolytatandó közbeszerzési eljárások dokumentációi is elkészültek.

A magyarországi ivóvíz arzénmentesítésének végső határideje 2015 júniusa, ezért erre az időpontra a projekt megvalósulási szakaszának is le kell zárulnia. Ekkorra ugyanis igazolni kell Brüsszelben, hogy a szennyező anyagok koncentrációja Magyarországon mindenütt az uniós egészségügyi határérték alá csökkent – tette hozzá Molnár Béla.

(Forrás: MTI).
SZUPERINFO.HU