Lincolnnak a sok jelölésből csak két Oscar jutott – Afflacké a legjobb film

A 85. Oscar-díjkiosztón Ben Affleck Az Argo-akciója kapta a legjobb film díját.
A 85. Oscar-díjkiosztón Ben Affleck Az Argo-akciója kapta a legjobb film díját.
A tucatnyi kategóriában jelölt Lincoln csak a legjobb főszereplő (Daniel Day-Lewis) és a legjobb díszlet díját kapta meg, így nem jött össze Spielbergenk a harmadik rendezői Oscar. Jól szerepelt a fő kategóriákban Ben Affleck Argója, ami elhozta a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb vágás díját, Kázmér és Huba mesés CGI-utazása, a Pi élete viszont négy kategóriában is győzni tudott. A Nyomorultak három Oscart szedett össze, Tarantino Djangója kapta a legjobb eredeti forgatókönyv díját és Christoph Waltz is duplázni tudott a náci tiszt után eljátszott német fejvadásszal. 

Többnyire a papírforma jött be a 85. Oscar-díj átadásán hétfő hajnalban. A legjobb film díját a leginkább esélyesnek tartott Az Argo-akció kapta meg, a film rendezője, szereplője és egyik producere, Ben Affleck könnyekkel küszködve köszönte meg az elismerést. Az eredeti forgatókönyv kategóriájában nagyágyúk feszültek egymásnak, sokan Mark Boalt tartották esélyesnek A bin Láden-hajszáért, de a másik befutó nyert: Quentin Tarantino a Django elszabadul szkriptjéért.

©

A legjobb rendező kategóriájában kisebb meglepetés született: nem Steven Spielberg kapta a díjat a Lincolnért, hanem Ang Lee, a Pi élete rendezője. Nem ez volt Lee első díja, 2006-ban már kapott egy Oscart a Túl a barátságon rendezéséért.

A legjobb férfi főszereplő Daniel Day-Lewis lett a Lincolnért, és ezzel filmtörténelmet írt: ő az első színész az Oscar történetében, aki harmadszor nyer ebben a kategóriában (az 1989-es A bal lábam és a 2007-es Vérző olaj volt a másik két díj). A férfi mellékszereplő kategóriájában is az egyik esélyesnek tartott, a Django elszabadul fejvadászát játszó osztrák Christoph Waltz nyert, többek között a Lincolnban remekelő Tommy Lee Jones előtt.

A legjobb női főszereplő kategóriájában történelmi lehetett volna az eredmény, mert a 9 éves Quvenzhané Wallis vagy a 85 éves Emmanuelle Riva elismerésével a legfiatalabb vagy a legidősebb díjazottat is ki lehetett volna hozni a kategóriában. A díjat azonban a Napos oldal neurotikus főhősét alakító Jennifer Lawrence kapta. A női mellékszereplő kategóriájában Anne Hathawaynak adták a díjat a Nyomorultak Fantine-jének megformálásáér.

A hang kategóriákban kisebb meglepetést okozott, hogy nem a Skyfall nyert mindent. A legjobb hangkeverés díját a Nyomorultak nyerte, a legjobb hangvágást meg a Skyfall és a Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza megosztva. 

A legjobb kosztüm meglepetésre az Anna Karenina lett, míg a legjobb smink kategóriában a Nyomorultak diadalmaskodott.

Az operatőrök között megint nem sikerült győznie Roger Deakinsnek, akit a Skyfall-lal már tizedszerre jelöltek, most éppen Claudio Miranda, a Pi élete operatőre vitte el előle az Oscar-szobrot. A legjobb vizuális effektekért járó díjat is ugyanez a film kapta ami nem meglepő, hiszen a Pi életében a mellékszereplő tigrist végig digitálisan varázsolták a csónakba a főhős mellé. A legjobb díszletért járó díjat viszont a Lincoln kapta, ami azért furcsa, mert a kamaradarab néhány belső helyszínen játszódik csupán, külső felvételek, vagy éppen monumentális díszletek alig vannak benne. A legjobb vágás díját pedig William Goldenberg, az Argo vágója kapta, aki egy cselekménnyel nem éppen túlzsúfolt forgatókönyvből vágott képileg izgalmas filmet.

A legjobb betétdal kategóriában Adéle és a Skyfall az utóbbi évtizedek egyik legjobb Bond-főcímzenéjeként verhetetlen volt.

 

Az eddig tizenegyszer jelölt komponistának, Thomas Newmannek nem sikerült ugyanez a bravúr még a Bond-széria 50. évfordulója után sem: a legjobb zene díját Mychael Danna kapta a Pi életéért.

A legjobb animációs film idén a Merida, a bátor lett, a Simpson család nem csinált Oscar-történelmet azzal, hogy mozikban vetített sorozatepizódként nyeri meg az animációs rövidfilm kategóriát, mert itt is a Disney győzött a Papermannel.

A legjobb dokumentumfilm a Searching for Sugar Man, a legjobb rövid dokumentumfilm az Inocente lett, a legjobb rövidfilm pedig a Curfew. A legjobb külföldi film díjáról pedig már mindenki megmondta előre, hogy a díjhalmozó, ám Oscarral még sosem jutalmazott Michael Haneke fogja elvinni a Szerelemmel.

 

A 85. Oscar-gála összes díjazottja

Legjobb film: Argo-akció
Legjobb rendező: Ang Lee (Pi élete)
Legjobb férfi főszereplő: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Legjobb női főszereplő: Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz (Django elszabadul)
Legjobb női mellékszereplő: Anne Hathaway (A nyomorultak)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino (Django elszabadul)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Argo-akció (Chris Terrio)
Legjobb vágás: Argo-akció (William Goldenberg)
Legjobb operatőr: Pi élete (Claudio Miranda)
Legjobb díszlet: Lincoln
Legjobb vizuális effektek: Pi élete
Legjobb jelmez: Anna Karenina (Jacqueline Durran)
Legjobb maszkok: A nyomorultak
Legjobb zene: Pi élete (Mychael Danna)
Legjobb betétdal: Adéle: Skyfall
Legjobb hangkeverés: A nyomorultak
Legjobb hangvágás: Skyfall, Zero Dark Thirty (megosztott díj)
Legjobb animációs film: Merida, a bátor
Legjobb animációs rövidfilm:, Paperman
Legjobb rövidfilm: Curfew
Legjobb dokumentumfilm: Searching for Sugar Man
Legjobb rövid dokumentumfilm: Inocente
Legjobb külföldi film: Szerelem (Michael Haneke)

A jelöltek teljes listáját korábbi cikkünkben itt tekinthetik meg..
SZUPERINFO.HU