Litvinyenko-ügy – Orosz közeledés Londonhoz

Az orosz ügyészek hétfőn sajtótájékoztatón ismertetik, milyen formában működnek együtt az angol hatóságokkal a Litvinyenko-ügyben – jelentette be az orosz ügyészség szombaton.

London és Moszkva között a brit fővárosban meggyilkolt egykori titkosügynök miatt az utóbbi időben feszültté vált a viszony, a héten előbb a britek, majd az oroszok utasították ki a másik állam 4-4 diplomatáját.
A brit hatóságok Andrej Lugovoj korábbi KGB ügynököt vádolják azzal, hogy tavaly novemberben sugárzó anyaggal megmérgezte Litvinyenkót egy londoni hotelben. Az orosz ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben, amiben szintén Lugovoj az egyik gyanúsított. Anglia Lugovoj kiadatását kérte, de Oroszország ezt visszautasította.

A kirobbant vita miatt a héten a két ország kitiltotta a másik állam 4-4 diplomatáját, és mindketten a vízumfeltételek szigorításával fenyegetőztek.
Livinyenko brit állampolgár volt. A britek kételkednek az orosz bíróság pártatlanságában, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy brit bíróság elé álljon a gyanúsított Lugovoj..
SZUPERINFO.HU