Ma kiderül, ki is idén a Borászok Borásza

Ma kiderül, ki is idén a Borászok Borásza
Ma hozzák nyilvánosságra, kit is választottak a jelöltek illetve a korábbi évek díjazottjai a Borászok Borászává 2013-ban. Az egri borvidékről ifj. Gál Tibor és Tarnóczi Zoltán, míg a mártai borvidékről Karner Gábor, Losonci Bálint, Németh Attila Gábor és Szecskő Tamás került be idén a legjobb ötven borász közé, akik közül kikerül a legjobb. Bemutatjuk szűkebb hazánk jelöltjeit.

Ifj. Gál Tibor

Édesapja örökségét folytatja tovább 2005 óta. A Junibor Egyesület egyik alapító tagja 40 hektáros területen igazgatja a gazdaságot. 
A fiatal borásznak nagyra törő tervei vannak, tudja, hogy ezek megvalósításához tiszta és egyértelmű üzenetre van szükség. Ennek jegyében Tibor a letisztult arculatra és kínálatra helyezte a hangsúlyt, portfólióját csupán három borra szűkítette: az Egri bikavérre, az Egri Csillagra és a Pinot Noirra.

Tarnóczi Zoltán

Pici családi ház Ostoros határában a régi pincelakások között. Két mosolygós fiatal, Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán. Orsolyáék hozzátartoznak a borvidék változatos képéhez. Filozófiájuk rendkívül egyszerűnek látszik: megtalálni az ostorosi dűlőknek leginkább megfelelő fajtákat, természetes módon jó bort készíteni belőlük és bemutatni, mire képes Ostoros, milyen borok teremtek ott a filoxéravész előtt. A gyakorlat pedig mindennapi, kitartó, kétkezi munka.

Karner Gábor

A lelkes, fiatal borász a Soós István Borászati Technikumban tanulta ki a szakmát. Eddig elért legnagyobb sikerének az általuk telepített és már termő kékfrankos ültetvényüket tekinti. Különleges borait és munkáját a következő szavakkal lehet jellemezni: Terroir, terméskorlátozás, természetesség, tisztaság, tisztesség.

Az 5,5 hektáros gazdaságukban elsősorban testesebb, érleltebb vörösborokat készítenek.

Losonci Bálint

Losonci Bálint a pincearon.hu oldalon olvasható interjúban mesél a kezdetekről: „A Külkereskedelmi Főiskolára jártam, amikor a Duna Tv-n láttam egy interjúcsokrot borászokkal. Szepsy István akkor elhangzott szavai jelentették a villámcsapást, akkor csillant meg előttem először, hogy mennyire különleges dolog is a szőlő és a bor. Utána a Borbarátban, Alkonyi László kezei alatt tanultam bele a borról való írásba, a kóstolásba.”

2011-ben Bálint nyerte el az Év Borászfelfedezettje díjat.

Németh Attila Gábor

Két falu határában, négy dűlőben, nyolc fajtával teremnek szőlőink. A szőlő termesztésében alkalmazott két legfontosabb alapelv, hogy gyomirtószert nem használunk, a gyomirtás kizárólag gépi és kézi erővel történik és törekszünk nyitott, szellős lombfalat kialakítani, a növényvédelem eredményessége és az elérhető legjobb termésminőség érdekében.

„Hiszem, hogy a bor szereteténél kevés profánabb szentség van.” – mondja. ”Amióta borokat készítek, azt úgy teszem, hogy a palackba ne ipari tömegtermék kerüljön. Úgy készítem, hogy felismerhető legyen, azokat szolgálom, akik számára készül.” – teszi hozzá.

Szecskő Tamás

Tősgyökeres gyöngyöspatai borász, aki 15 hektáros, családi borászatában, kis tételben, minimális technológiai háttér mellett, maximális odafigyeléssel, kíméletes kézi módszerekkel készíti terroir borait. Célja a magas palackszám helyett az egyedi, minőségi borkínálat megteremtése a Mátraalján, maximum 1 kg-os tőketerhelés mellett, e különleges adottságú gyöngyöspatai meszes-andezites talajon. Jellemző szőlőfajtái a szürkebarát, chardonnay, zöldveltelini, királyleányka, muscat ottonel és olyan a környékre jellemző ritkaságok, mint a rubintos és a turán kékszőlők.

Idén tehát ők azok, akik esélyt kaptak arra, hogy elnyerjék a magyar borász szakma legrangosabb elismerését. A díjátadóról élőben tájékoztat a Borászportál.hu este hét órától.

 .
SZUPERINFO.HU