Madarak, fák napja

Madarak, fák napja
Több mint százéves hagyomány Európában a madarak és a fák védelmének tavaszi ünneplése. Az 1902-ben Párizsban kötött nemzetközi egyezmény értelmében Magyarországon még abban az évben megszervezte az első madarak és fák napját Chernek István ornitológus.

A jeles nap iskolai keretek közt való megtartását hazánkban 1906-ban törvénybe iktatták. Az ünneplés időpontja változó. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület május első hétvégéjén tartotta a rendezvényt színes programokkal, hagyományosan a Helikon parkban. A város általános iskolásait és óvodásait rajzpályázat kiírásával is ösztönözték a készülődésre. A természetről szóló ünnepen a legjobb alkotásokat kiállították. Forstner Anna, egyesületi elnök elmondta, hogy mintegy félszáz rajzot készítettek a gyermekek, munkáik zsűrizésére a helybeli Péczeli Margit képzőművészt, számos helyi kiállítás kurátorát kérték fel. A helyszínen tartották meg az eredményhirdetést és a díjkiosztást. A támogatóknak köszönhetően sok értékes ajándékkal jutalmazták a pályázó gyermekeket: könyveket, színes ceruzákat, egyéb rajzeszközöket kaptak. Ismeretterjesztő anyaggal, szemléltető eszközökkel vett részt a rendezvényen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai csoportja. A gyermekek és a felnőttek számára egyaránt vonzó eseményen vetélkedők, társasjátékok is kínáltak szórakozást.
Hasonló rendezvényt tartott a múlt hét végén, Vonyarcvashegyen a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület. A civil szervezet a névadó emlékhelyen mutatta be a gyermekek rajzpályázatra készített munkáit, s értékelték az esszéírói versenyre készített dolgozatokat is. Előadás hangzott el a madárbarát-kert programról, játékos vetélkedők zajlottak. H.Á..
SZUPERINFO.HU