Magasan a napra ára is

Magasan a napra ára is
Biharnagybajom – A gazdák termelőcsoportokba való integrálódásának előnyeit hangsúlyozta az augusztus 14-i agrárfórumon a házigazda, Bartha Ferenc, a helyi Dózsa Agrár Zrt. egyik gazdasági vezetője.

A korral haladva a160 főt foglalkoztató téesz-jogutód cég egy biofarm létesítését tervezi, amely többek között magába foglalna egy biogáz és egy bioetanol üzemet, sőt még üvegházat is.

Sérülékeny repce

Az olajos növények termesztéstechnológiájában kiemelt szerepet kell kapnia a komplex trágyázásnak. Az egyoldalú nitrogén-trágyázással hosszú távon nem lehet sikereket elérni – hangsúlyozta Kiss Ferenc, a Kite Mezőgazdasági Zrt. régióigazgatója.

A napraforgó-termesztés elmúlt évi kimutatásai alapján nem a legdrágább hibrid vetőmag produkálja a legjobb termésátlagot – osztotta meg a tapasztalatot a mintegy félszáz főnyi hallgatósággal a szakember, s megerősítette az előtte szóló szavait: a piacon sikeresebben értékesíthetnek azon termelők, akik hajlanak az összefogásra – idén hetvenezer forint fölötti árat kérhetnek a napraforgó tonnájáért.

A fajtabemutató előadói

Czina Zoltán, Bagdi Róbert és Tóth Pál (Limagrain Kft.), Pálovics Balázs (KWS Kft), Nagyné Solymosi Mária (Szegedi Gabonakutató Kht.)

A repcére kitérve jelezte, hogy csak intenzíven, minden technológiát betartva lehet e vidéken termeszteni, mivel a Nagysárrét kötött talaja nem kedvez e növénynek.

Csapások és támogatások

Pallagi László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltség-vezetője aktualitásokról, az idei természeti csapások sorozatáról (fagy, aszály), valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap idei pályázati lehetőségeiről tájékoztatta a hallgatóságot, akik ezután a bajomi határban kísérleti-bemutató jelleggel elvetett napraforgó fajtákat tekintették meg, értő szakemberek kommentálásában.

M.L..
SZUPERINFO.HU