Magyar-szlovén turisztikai és innovációs központot avattak Nagyrécsén

Nagyrécse, 2013. június 15., szombat (MTI) – Turisztikai termékfejlesztő, valamint innovációs és tudásközpontot avattak szombaton a nagyrécsei egykori Inkey-kastélyban, a magyar-szlovén határon átnyúló program és a LEADER program támogatásának felhasználásával.

A Nagykanizsához közeli településen csaknem 140 ezer euró támogatás felhasználásával újították fel a 19. századi kastély déli szárnyát, ahol a magyar-szlovén 5 Postakocsi Turisztikai Termékfejlesztő és Innovációs Központot helyezték el, az épület északi részében pedig 23 millió forintos LEADER támogatással alakítottak ki innovációs és tudásközpontot.
Laskai Béla polgármester (független) a szombati avatón közölte: a négy magyar és négy szlovén partner együttműködésében több mint egymillió eurós támogatású program részeként valósult meg a nagyrécsei fejlesztés.
Nagyrécse, Magyarszerdahely és Kerkaszentkirály önkormányzata mellett a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza a magyar résztvevő, míg Szlovéniából az alsómaráci (Moravske Toplice), a dobronaki (Dobrovnik) és a radenci turisztikai szervezet, valamint a Prlekija Idegenforgalmi Ügynökség vesz részt a programban. Marketinggel, infrastrukturális beruházásokkal és információs anyagokkal szeretnék a határ két oldalán lévő térség turisztikai vonzerejét növelni a gazdasági és társadalmi fellendítés érdekében – hangsúlyozta a település polgármestere.
Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a települések kitörési lehetősége az összefogásban rejlik, össze kell hangolni a fejlesztéseket, egyedileg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek. Megítélése szerint a magyar-szlovén határ közelségében meg kell találni azokat a turisztikai lehetőségeket, amelyek jelentős réteget mozdíthatnak meg, így a lovas, a kerékpáros és a borturizmus, valamint az ezekhez kapcsolódó vendéglátás lehetőségeit érdemes végiggondolkodni.

-MTI-.
SZUPERINFO.HU