Vártnál jobb adatok az amerikai feldolgozóipar júniusi teljesítményéről

Budapest – Javult az amerikai feldolgozóipar júniusi teljesítménye két intézet hétfőn közzétett adatai szerint is.

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusra 60,2 pontra erősödött a májusi 58,7 pontról. Szakértők romló júniusi mutatóra, 58,1 pontra számítottak.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén hétfőn tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatait. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke a májusi 54,6 pontról 55,4 pontra emelkedett. Szakértők a májusival megegyező júniusi értékre számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

Az ISM felmérésében az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 0,8 százalékponttal 62,3 pontra erősödött, az új megrendelések mutatója 0,2 százalékponttal 63,5 pontra romlott, miközben a foglalkoztatottságé 0,3 százalékponttal 56 pontra süllyedt. A készleteké 0,6 százalékponttal 50,8 pontra emelkedett, a teljesítésre váró rendeléseké 6,2 százalékponttal 68,2 pontra nőtt, az árindex 2,7 százalékponttal 76,8 pontra csökkent.

Az ISM júniusi beszerzésimenedzser-indexe már a 22. egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont felett. A BMI értéke és a gazdasági helyzet közötti viszony múltbeli alakulásából arra lehet következtetni, júniusban a reál GDP növekedésének évesített üteme 5,2 százalék volt, és az amerikai gazdaság már a 110. egymást követő hónapban bővült.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

– MTI –Makó.
SZUPERINFO.HU