Már csak meséi éltetik

Már csak meséi éltetik
Igazi kísértettanyává lett a XVIII. században épült, balaton-edericsi Fekete kastély, amelyet már turisták is nagy számban látogatnak. Naponta járunk el mellette, látjuk leépülését.


Sokakat megérint a hely szelleme, jó szándékú kíváncsiskodókat és enyveskezű látogatókat egyaránt. A sokat látott, regénybe illő történetű, a Nedeczky család által épített Fekete kastély hajdan csodálatos kertje valóságos dzsungellé vált. Ederics felőli kovácsoltvas kapuját valószínűleg ellopták, ablakszemei feketén tátonganak a világra. Kísérteties jelenség kisugárzásában, magárahagyatottságában és lassú, de biztos pusztulásában. Ismerve a falai között hajdanán zajlott eseményeket, még tovább fokozódik a borzongató élmény a belépő számára.  Merthogy több, romantikus regénybe illő gyilkosság és öngyilkosság történt a Fekete Kastélyban az elmúlt évszázadokban, amelyekről még a Wikipédia is megemlékezett.
„Az épülethez kötődő első sötét esemény 1912 nyarán történt, amikor is egy edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét. A második haláleset öngyilkosság volt: Nedeczky Jenő 1914 tavaszán 74. születésnapján önkezével vetett véget az életének. 1928-ban Vág Jenő pesti ügyvéd és felesége költözött ide. Amikor az ügyvéd rajtakapta nejét egy másik férfival, öngyilkos lett. Az özvegy új vőlegénye egy kútfúró, szintén öngyilkos lett, amikor megtudta, hogy a nő szíve már másé. A fekete özvegy következő kalandja Kaály Nagy Adorján, aki alföldi földbirtokosnak és tengerésztisztnek adta ki magát, már ismert volt a rendőrség előtt. Tizenháromszoros bigámia vádjával körözték. Miután az özvegy vagyonának nagy részét elköltötte, kereket oldott. Az özvegy a kastélyt egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el, aki a II. világháborúban román feleségével élt itt. Kettős hírszerző volt, látszólag a németeknek dolgozott, de valójában a szovjetek és angolok hírszerzője volt. Erről valószínűleg tudomást szereztek a németek, mivel a front átvonulása előtti napokban, 1945 februárjában öngyilkos lett.” Ezen ismeretek fényében, a turisták aligha hagyják ki, hogy a magánterületet megillető védettséget figyelmen kívül hagyva, belépjenek a 840 négyzetméteres, többszintes, romjaiban is impozáns épületbe. T.L..
SZUPERINFO.HU