Új időszaki kiállítás állít emléket Kossuthnak a Déri Múzeumban

Akt.:
Új időszaki kiállítás állít emléket Kossuthnak a Déri Múzeumban
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Pest-Buda és Pozsony mellett méltatlanul kevés figyelmet kap Debrecen, ahol a szabadságharc idején szintén sorsfordító események történtek – jelentette ki Komolay Szabolcs alpolgármester csütörtökön, a „Kossuth Lajos azt üzente…” című időszaki tárlat megnyitóján, hozzátéve: ezen szeretne változtatni a kiállítás. – A város több olyan embert nevelt, akik meghatározó szerepet játszottak a reformkorban, melynek szellemében így a debreceniség is ott volt – mondta.

A kiállítás a szabadságharc legdicsőbb időszakára, 1849 első hónapjaira koncentrál. Anyagát Korompai Balázs tárvezető, történész, főmuzeológus állította össze; tükrözi a belpolitikai eseményeket, azok korabeli leképeződését, megjelenésüket a művészetben és emlékezetettörténetüket is – adott betekintést dr. Angi János múzeumigazgató. Elmondta, hogy számos intézmény és magánszemély kölcsönzött tárgyakat a megvalósításhoz.

Fotó: Molnár Péter

Árnyalja a képet

Hazánk nagy alakjai kitörölhetetlen nyomot hagytak nemcsak a történelemben, de az emberek szívében is, és táplálják identitásunkat. Igaz, a közös emlékezet nem mindig esik egybe a tényekkel, de a legendák, mondák hősei egyúttal szimbólumok is, megtestesült eszmék hordozói – mondta dr. Bartha Elek néprajzkutató, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. – Kossuth Lajos a legnagyobb kultuszú hősünk, már életében a folklór része lett, a nép olyan tulajdonságokkal ruházta fel, amelyek egy jó királyt jellemeznek. Később, részben a tudománynak köszönhetően komplexebbé vált a kép, melyet ez a kiállítás is tovább formál.

Bartha Elek intellektuális időutazásnak nevezte a tárlatot, melynek tárgyaiban, azok kézzelfogható valóságában olyan erő rejlik, amely a személyes átélés lehetőségét nyújtja a látogatóknak.

SzT.
SZUPERINFO.HU