Március idusán lövik föl az Egri Csillagot

Akt.:
Március idusán lövik föl az Egri Csillagot
Fellövik az Egri Csillagot március 15-én az egri bortermelők, ugyanis húsz pincészet ekkor mutatja be a város központjában az Egri bikavér fehér párjának 2012-es évjáratát.

©

A hosszú hétvégén mindenki megkóstolhatja a borokat a Kis Dobó téren, ugyanakkor a borvidék fehér zászlósborának népszerűsítése érdekében áprilisban fesztivált is rendeznek a városban – közölte Gál Tibor, a rendezvény főszervezője.

Az Egri Bikavér fehér párjának elkészítését minden évben egyre több pincészet vállalja, megmutatva ezzel borvidék kiváló adottságait, a termőhelyi karaktert és a sokszínűséget – tette hozzá.

A rendezvénysorozat március 14-én az egri várban úgynevezett „csillagteszttel” indul, ennek keretében nemcsak a legújabb, hanem a korábbi két évjárat Egri Csillagai is terítékre kerülnek. Ez alkalommal újságírók és borászok kóstolják és minősítik a borokat.

Ugyanakkor március 21-én az Egri Csillag Budapesten is bemutatkozik, a Vinopolis Naphegy borkomplexumban, ahol neves egri borászok mutatják be új fehérborukat a sajtó és a nagyközönség számára.

Az Egri Csillag Fesztivált április 27-én rendezik az egri várban. Ez alkalommal a borászok párban mutatják be a borokat, vagyis pincészetük legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér borát a vendégeknek. Egyben színes kulturális programmal is várják a látogatókat.

Az Egri Bikavér fehér párjának, az Egri Csillagnak az elkészítését 2011-ben 27 termelő vállalta, a tavalyi évjáratból legalább ugyanennyien készítenek Egri Csillagot. A 2011-es évjáratú fehér borból 350 ezer palack készült, a 2012-es évjáratból remélhetőleg mintegy félmillió palack kerül forgalomba. Az új védjegy nem csak a bor, hanem az egri borászok és az Egri Borvidék sikertörténete is. 

©

Az Egri Csillag minimum négy fajta házasításával készíthető, ezek felének Kárpát-medenceinek kell lennie, az illatos fajták mennyiségét 30%-ban korlátoztuk. Az Egri Csillag borok igazán szépen jelenítik meg a termőhelyi karaktert: van könnyed és gyümölcsös van a fajsúlyos és tömör, de mindegyik harmonikus és bájosan illatos. Változatos és színes az Egri Csillagkép, a házasítások hazájában, az Egri Borvidéken. Csillagaink hamarosan Superior és Grand Superior minőségben is tündökölnek. – tudtuk meg Gál Tibortól.

Mint Gál Tibor a Szuperinfó online kérdésére elmondta, Magyarország mindegyik borvidéke, így az egri is átalakulás előtt áll, illetve éppen átalakul, megújul. Új borvidéki stratégiát kell kialakítani, melynek alapvető eleme, hogy a hagyományos, az egri borvidék zászlósboraként emlegetett Egri Bikavér mellé – komoly szabályrendszer létrehozása mellett – megalkották a fehér azt a fehérbort, mely tovább viheti az egri borvidék hírnevét.

Gál Tibor megemlíti azt is, hogy az elmúlt két évtized a kísérletezésről szólt, melynek gyümölcse most látszik beérni, de további nagy energiákat kell mozgósítani, hogy a borvidék sikeresen szerepelhessen a honi és az európai piacokon. – Látnunk kell, hogy a világ borpiaca komoly változásokon megy át, s ezekhez az új kihívásokhoz nekünk is alkalmazkodnunk kell. A lehető legjobb fajtákat kell telepítenünk, hogy olyan borokat készíthessünk, melyek megállják helyüket bárhol a világban – jelenti ki Gál Tibor.

©

Az Egri Csillagról és annak fontosságáról elárulta még a fiatal borász, hogy véleménye szerint nem az a járható út, hogy az eddigi fajták mellé még egy fehér cuvée készüljön, hanem hogy ez legyen az a fehér bor, mely a legjobb minőségben elkészül a borászatokban. A Gál Tibor Pincészetben például ezt az utat járják, s remélik, hogy ez az irány bizonyítani fogja, hogy a jövőbe vezet.

A Csillagtúrán részt vesznek egyebek mellett:

Besenyi Borház, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Csutorás Pincészet, Demeter Pincészet, Dula Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Hagymási Pincészet, Juhász Péter Pincészete, Juhász testvérek Pincészete, Kovács Nimród Borászat, Magister Pincészet, Ostoros-Novaj Bor Zrt., Sike Tamás Pincészet, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Tarjányi Pince, Tóth Ferenc Pincészete, Tóth és Tóth Borászat, Thummerer Pince, Varsányi Pincészet.
SZUPERINFO.HU