Márciusi hóvihar után

Márciusi hóvihar után
Az egy hete lecsapott tavaszi hóvihar nem csak az utakon ragadt embereket hozta nehéz helyzetbe. Aggódtak értük, akik hazavárták őket, de az otthoni biztonságérzet is gyengült ott, ahol hóakadályok településeket zártak el, s ahol hosszabb időn át szünetelt az áramszolgáltatás.


Március 14-15-e időjárása alaposan próbára tette azokat az embereket is, akiknek a dolga a közutak kezelése, a hóeltakarítás, a közlekedésbiztonság fenntartása. A két nap most másfajta munkát is követelt tőlük: műszaki mentést, a bajba jutottaknak való segítségnyújtást. Olyasmit is, amire alapfeladataik szerint nincsenek felkészülve. Keszthelyen és térségében honvédségi erő híján a katasztrófavédelemre hárult sok minden, ezeknek a feladatoknak megfeszített munkával tett eleget a Keszthelyi Tűzoltóság.
– A mi technikánk sem kifejezetten ilyen célokat szolgál, de a nagy súlyú, csörlővel ellátott járműveink a hagyományosaknál jobban tudnak közlekedni a hóban, használhatók elakadt, árokba csúszott helyzetekből való kiszabadításra – mondta el Laczikó Károly alezredes, tűzoltóparancsnok.  – A szolgálatban lévő kollégák ezeket végezték számos helyszínen. A legtöbb munka a körforgalmú csomópontoknál volt, ilyen helyeken történt elakadások egyszerre több irányban zárták el a továbbhaladás lehetőségét. Együttműködésben dolgoztunk a közútkezelő cég munkatársaival, a rendőrséggel, szállítottunk embereket menedékhelyre, vontattunk ki a hóból autóbuszt, személygépkocsikat, úttestre dőlt fákat távolítottunk el.
A szolgálatos 15 tűzoltó megállás nélkül dolgozott 24 órát.
– Gyakorlatilag folyamatos volt a bevetés – idézte a parancsnok a kritikus szolgálati időt. – Két gépjárműfecskendő, egy műszaki mentő terepjáró és egy vízszállító kocsi vonult. Plusz személyzetet nem hívtunk be, mivel a szolgálatban lévőkkel valamennyi technikai eszközünk ki volt használva. A Lada Niva gépkocsival a bevetésen lévők ellátását végeztük, étel és melegítő ital szállításával.
Kritikus volt, majd pedig kritikával illetetté vált a helyzet… De bárkit is illet ez, akik segítettek, mentettek, másokért dacoltak a hóval, a széllel, a faggyal, nekik elismerés jár!
Horányi Árpád.
SZUPERINFO.HU