Még gombócból is sok a huszonkettő

By Ebner Béla
A grúz kapusnak, Zurab Chumburidzének leggyakrabban ezt a mozdulatsort kellett végrehajtania
A grúz kapusnak, Zurab Chumburidzének leggyakrabban ezt a mozdulatsort kellett végrehajtania
Ha a szombati, a Honvéd felett aratott bajnoki győzelemnél azt írtuk, nagy arányú, akkor mit mondhatunk most, amikor a Bajnokok Ligájában 22 góllal dobott többet a ZF-Eger vízilabdacsapata, mint grúz ellenfele, a Ligamus Tbilisi.

Már a mérkőzés előtt, a bemelegítéskor látszott Birosékon, hogy nemigen szoronganak. Felszabadultan, mosolyogva labdáztak a Bitskey Aladár Uszoda medencéjében. Ez a felszabadultság nem szakadt meg a kezdő sípszó megszólalása után sem. Már az Eger első támadásánál nem bírták idegekkel a várható nyomást a Tbiliszi játékosai, s Laitadze Galaktion szabálytalanságot követett el Lukas Seman ellen, melyet a bírók ötméteressel büntettek. Ezt Kovács Gábor – alig fél perccel a találkozó megkezdése után – magabiztosan értékesítette. A hálót szaggató lövéssel meg is kezdődött a gólgyártás. A vendégegyüttes képtelen volt megállítani a lendületesen kapura törő egrieket, akik láthatóan élvezték, hogy kedvükre játszhatnak. A Ligamus Tbilisi játékosi ugyan igyekeztek legalább támadásban megmutatni, hogy azért tudnak pólózni, ám próbálkozásaik vagy a fegyelmezetten védekező egri mezőnyjátékosokon vagy a kiváló formában védő Bisztritsányi Dávidon akadtak el.

Gór Nagy Miklós gyors egymásutánban háromszor zörgette meg a grúzok hálóját, amikorra az első válasz megérkezett, s George Khevedeilani jóvoltából 4–1-re alakult az eredmény. Ez után Lukas Seman, Gerritse, Mezei Tamás és Biros Péter is beköszönt a Tbiliszinek, s csak ekkor született meg a második grúz gól. Zurab Rutrua értékesített egy szabaddobást 7–2-re alakítva ezzel az eredményt. Az első nyolc perc azonban még mindig nem pergett le, s ennek kárát a grúz csapat látta, hisz Biros és Gór Nagy újból betalált, s ezzel ki is alakult az első negyed végeredménye, a 9–2, mely már előre vetítette a mérkőzés végkimenetelét is.

A nagy különbséggel zárult első nyolc percet követően kicsit visszavett az Eger, s ekkor „csak” öt gólt dobtak a ZF játékosai – Bátori Bence, Salamon Ferenc, Bundschuh Erik, Varga Zsolt és ismét Salamon –,  viszont egyetlen egyszer sem került a labda Bisztritsányi kapujába. A nagyszünetre így 14–2-es állásnál mentek a csapatok.

©
Fordulás után gyorsan lőtt szép centergólt Konstantin Gegelashvili, 14-3-ra szépítve az eredményt. Ezt követően azonban Biros és Chilkó Márton két akciógóllal iratkozott föl az eredményjelző táblára, sőt a csapatkapitány még egy emberelőnyös helyzetet is kihasznált 17–3-ra alakítva az állást. Erre Galaktion Laitadze is akciógóllal válaszolt, amit húsz másodpercen belül büntetett látványos akciógóllal Gerritse, s ugyanő folytatta is a gólgyártást előbb egy emberelőnyös helyzetben, majd akcióból is betalált a grúz hálóőrnek (20–4). A harmadik negyedből és egri gólokból még mindig maradt. Húsz másodperccel a lefújás előtt egy gyors akciót követően Kovács Gábor lőtt a grúz kapuba, kialakítva így az utolsó nyolc perc előtti 21–4-es eredményt.    

Az utolsó játékrészben már egy visszafogottabban játszó Egert láthatott a szépszámú közönség, akiknek ez alkalommal nem kellett belépőt fizetniük, s ezt a lehetőséget ki is használták becsülettel. A fáradni látszó grúzok mellett azonban kétszer is megúszott s bátor gólokat szerzett a fiatal Lőrincz Bálint, majd Salamon is megzörgette a hálót. 24–4 – „közte húsz” – volt az állás, amikor az ötödik grúz találatot följegyezhettük. Beka Kenkadze váltott ekkor gólra egy emberelőnyös helyzetet. Ezzel azonban be is fejeződött a Tbiliszi együttesének tudománya. Az egriek azonban tovább nyomultak, s Varga Zsolt két szép találatát követően Lőrincz Bálint tette föl az i-re a pontot. Szép akciógóllal alakítva ki a 27–5-ös végeredményt.

©
Könnyed játékkal húzta hát be a ZF-Eger férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligája első fordulójából elmaradt mérkőzést. Nem véletlen volt az a megjegyzés, amit az egyik szurkoló ejtett el: Megizzadt itt egyáltalán valaki? Tán a grúzok…     

Ezzel a nagyarányú győzelemmel a BL csoportban messze az Eger szerezte a legtöbb találatot, s az A csoportot 18 ponttal vezető Vuliagmeni és az ugyancsak 18 pontos Volgográd mögött a harmadik helyen áll a maga 15 pontjával.

 

 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Bajnokok Ligája A csoport (az első fordulóból elmaradt találkozó)

ZF-Eger–Ligamus Tbilisi (grúz)
27–5  ( 9-2, 5-0, 7-2, 6-1 )

Bitskey Aladár Uszoda, Eger

Gólszerzők: ZF-Eger: BIROS PÉTER 4, GERRITSE WILLEM WOUTNER 4, GÓR NAGY MIKLÓS 4, LŐRINCZ BÁLINT 3, VARGA ZSOLT 3, SALAMON FERENC 3, Kovács Gábor 2, Bundschuh Erik 1, Bátori Bence 1, Chilkó Márton 1, Seman Lukas 1.

Ligamus Tbilisi: George Khevedeilani 1, Zurab Rurua 1, Konstantin Gegelashvili 1, Galaktion Laitadze 1, Beka Kenkadze 1.

Gól emberelőnyből: 10 / 7 illetve 4 / 1

Gól  büntetőből: 1 / 1 illetve 0 / 0.
SZUPERINFO.HU