Még mindig nem tudni, mitől lettek annyian rákosak egy nagykanizsai házban

Már a Pécsi Orvostudományi Egyetem munkatársai is bekapcsolódtak a vizsgálatokba, de továbbra sem tudni, hogy mi okozza a gyakori rákos megbetegedéseket egy nagykanizsai házban. A lakók egy, az alagsorban működő transzformátorra gyanakodtak, de az azóta elvégzett mérések nem igazolták ezt a gyanút. A tisztiorvosi szolgálat is vizsgálódik, mert szeretnék tudni, hogy véletlen egybeesésekről van szó, vagy valóban van olyan külső hatás, ami miatt a szokásosnál gyakrabban fordul elő daganatos megbetegedés az épületben.

A nagykanizsai házban 16 lakás van. Egy hónapja derült ki, hogy az itt élők közül 12-en haltak meg rákos megbetegedésben. A lakók az alagsori transzformátorra gyanakodtak, de azóta kiderült, hogy azzal minden rendben van.

Az önkormányzat ezek után felkérte a tisztiorvosi szolgálatot, hogy vizsgálja meg: mitől betegedtek meg ennyien a házban. A szakemberek elkezdték a vizsgálatot, de a lakók nem túl segítőkészek. A kiküldött kérdőívekből eddig egyet sem küldtek vissza.
Buzás Judit nagykanizsai városi tisztifőorvos elmondta, hogy most 16 rákos megbetegedésről tudnak. Ebből hárman még élnek. A betegeknek több mint a fele a 70 éven felüli, a többiek fiatalabbak. A 16 főből 9-nél gyomor és bélrendszeri daganat okozta a megbetegedést, illetve a halálozást.

A tisztiorvosi szolgálat szerint csak a további vizsgálatok deríthetik ki, hogy mi okozza a betegségeket ebben a két lépcsőházban – az életmódban, vagy a környezetben kell-e keresni az okokat.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai mellett már a Pécsi Orvostudmányi Egyetem szakemberei is bekapcsolódtak a vizsgálódásba. Az egyetem népegészségügyi tanszéke kezd rövidesen kutatásokat azért, hogy kiderüljön, hogy a ház 45 éves történetében miért fordultak elő a szokásosnál jóval gyakrabban rákos megbetegedések..
SZUPERINFO.HU