Még mindig többet keresnek a férfiak

Akt.:
Női pilóta. Az ő fizetése versenyképes a férfiakéval
Női pilóta. Az ő fizetése versenyképes a férfiakéval - © Illusztráció: AFP
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az uniós tagállamok többségében mérséklődött a nők és férfiak keresete közötti különbség.

2016-ban az Európai Unió tagországaiban a nők bruttó órabére átlagosan 16 százalékkal volt kevesebb, mint a férfiaké. Noha a nők átlagos keresete minden tagállamban alacsonyabb a férfiakénál, a nemek közötti kereseti rés mértéke eltérő – áll a KSH 2017-es kiadványában. A nők és a férfiak keresete közötti különbség számos tényező függvénye, mint például az iskolai végzettség, a munkatapasztalat, a nők által végzett foglalkozások fajtája, az egyes nemzetgazdasági ágakra jellemző munkaköri és kereseti viszonyok, jogszabályi keretek – írják.

Átlag alatt itthon

A legnagyobb különbség Észtországban (25 százalék), Csehországban és Németországban (egyaránt 22 százalék) jellemző, míg a legkisebb Romániában (5,2 százalék), Olaszországban (5,3 százalék) és Luxemburgban (5,5 százalék). Magyarországon (14 százalék) uniós átlag alatti a kereseti rés, a tagországok közül Ciprus és Spanyolország mutatóértéke áll a legközelebb hozzá. A visegrádi országok közül Csehországban és Szlovákiában nagyobb (22, illetve 19 százalék), Lengyelországban pedig lényegében feleakkora (7,2 százalék) volt 2016-ban a férfiak és nők órabére közötti relatív különbség, mint hazánkban. 2011 és 2016 között az unió egészében, ezen belül a tagállamok többségében mérséklődött a nemek közötti kereseti rés. A tagországok közül a legnagyobb mértékben Románia és Magyarország mutatója javult, 4,4, illetve 4 százalékponttal.

Hogyan számítják?

A női-férfi kereseti rés számítása eltér a hazai és az európai uniós gyakorlatban. Magyarországi gyakorlat: a teljes munkaidőben alkalmazásban álló nők havi bruttó átlagkeresete hány százalékkal alacsonyabb, mint a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaké.

A mutató értékének meghatározása során a teljes nemzetgazdaságon belül a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokat, a teljes költségvetési szférát, valamint a kijelölt nonprofit szervezeteket veszik figyelembe. Női-férfi kereseti rés az Európai Unióban: a nők és a férfiak egy órára jutó bruttó átlagkeresete közötti különbség aránya a férfiak egy órára jutó bruttó átlagkeresetéhez viszonyítva a mezőgazdaság és a közigazgatás gazdasági ágak nélküli nemzetgazdaságban a legalább 10 főt foglalkoztató szervezetek körében – közölte a KSH.

BB


A pénzügy a férfiaké?

A nemzetgazdasági ágak közül a pénzügyi szolgáltatás területén a legnagyobb a nemek közti kereseti rés, míg vannak olyan területek, ahol a tagországok jelentős részében a nők fizetése a magasabb. Ez jellemzően ott fordul elő, ahol a női alkalmazottak inkább a kvalifikáltabb munkaerőt igénylő állásokat töltik be, mint például a bányászatban, az építőiparban, a víz- és hulladékgazdálkodás, vagy a szállítás és raktározás területén..
SZUPERINFO.HU