Még pályázatokra sincs pénz

Szatmár megye – „A remélhetőleg utolsó szakaszába ért, viszályos politikai helyzet, sajnálatos módon épp a lényeges kérdésekről, problémákról tereli el a figyelmet” – mondta lapunknak Ferencz Levente Zoltán, Érszakácsi polgármestere.

A helyi önkormányzat elöljárója nehezményezi ugyanis, hogy egy kormányválság esetén milliós pénzösszegeket („áldoznak”) tudnak előteremteni a helyzet megoldására, miközben egy-egy – országos viszonylatban több ezerről is szó lehet – önkormányzat egyik napról a másikra kényszerül fenntartani apparátusát, minden beruházási, fejlesztési lehetőség nélkül. Ferencz véleménye szerint, elkeserítő az a helyzet, hogy honatyáikat hidegen hagyja és figyelmüket teljésseggel elkerüli és a kis, kiöregedett, munkahellyel nem rendelkező települések helyzete.

Az adó sem elég

Az érszakácsi elöljáró, ugyanakkor továbbra is nehezményezi a költségvetés leosztás rendszerét, amely épp az amúgy is szegény és anyagilag majdhogynem katasztrófálisan álló önkormányzatokat sújtja. Ferencz elmondása szerint ugyanis, a község lakossága majdhogynem 100%-an befizette adóját, az ebből befolyó összeg azonban egy berehuzási terv, vagy pályázatelkészítés esetében egészen elhanyagolható. Példa erre az Érszakácsit és Kegyét érintő vízhálózat kiépítésének terve, melyet csak pályázat útján valósíthatnának meg. Azonban a különféle technikai felmérések, az engedélyek megszerzése, vagyis a pályázati dosszié elkészítése közel 200 ezer lejt igényelne, ami épp 70 ezerrel több annál, amit Érszakácsi költségvetésként kapott erre az évre. A polgármester röviden összefoglalva elmondta: „a helyi költségvetésből semmire nem futja, míg a különféle kormányhatározatok révén kiírt pályázati lehetőségekről szintén a pénztelenség miatt maradunk le.”

 

Madácsy Tímea.
SZUPERINFO.HU