Még szebb fényükben ragyognak fel Eger kis csillagai

Akt.:
Venczel Valentin (jobbra) irányításával már javában folynak a próbák a Forrásban. Fotók: Ebner Béla
Venczel Valentin (jobbra) irányításával már javában folynak a próbák a Forrásban. Fotók: Ebner Béla
Az egri nyár egyik legnagyobb vállalkozásaként új köntösbe öltöztetik az Eger kis csillagai című zenés történelmi játékot az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) Diákszínpadának ifjú művészpalántái. Július 27-én az Érsekkertben kerül először közönség elé a Venczel Valentin által rendezett darab. Huzella Péter zeneszerző új dalokat is írt az először tizenkét éve bemutatott műhöz. A közel negyven gyerekhez csatlakozva felnőtt színészek is részt vállalnak az előadásban. Egri színészek mellett a főbb szerepekben Kalapács Józsefet és Herczeg Flórát is láthatják majd a nézők.

©

A Gárdonyi Év különlegességének ígérkezik – Habis László polgármester szavai szerint – az a régi-új bemutató, melyet az Egri Kulturális és Művészeti Központ jóvoltából az Érsekkertben látható majd először július 27-én. Eger első embere kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy az előadásban tízszer annyi gyermekszereplő lép színpadra, mint felnőtt, s ez azt jelenti, hogy a városban és ezen belül az EKMK-ban elsődlegesen szem előtt tartják a tehetséggondozást és tehetségfejlesztést.

©

Mint Kovács Katalin, az intézmény vezetője az Eger kis csillagai újbóli bemutatásának sajtótájékoztatóján elmondta, a Zalán Tibor által írt művet Huzella Péter zenéjével először éppen tucatnyi évvel ezelőtt mutatták be. Akkor is a diákszínpad tagjaival és Venczel Valentin rendezésében, s négy éven át volt része a város garantált nyári programjainak. Az akkori szereplő gyerekek közül azóta többen már hivatásszerűen is a színész mesterséget űzik. Az igazgatónő az Ágoston testvéreket, Katalint és Pétert, Szendi Flóra Dórát, Ivanics Tamást, Kovács Bálintot és Szőcs Orsolyát említette azok közül, akik a Forrás diákszínpadán léptek először színpadra, s ma már az ország különböző színházaiban szerepelnek sikerrel. Hogy a mostani csapatból – melybe szereplőválogatás útján toboroztak szereplőket a diákszínpad növendékei mellé – kik folytatják ezt a hagyományt még nem tudni, de azt a sajtótájékoztatón Majoros Mirtill és Csathó Norbert bizonyította, hogy ez alkalommal is nagyon tehetséges, szép jövő előtt álló fiatalok viszik majd színre a zenés történelmi játékot.

 

A fiatalok mellett felnőtt színészek is részt vállalnak az előadásban. Az egri teátrum népszerű aktorai közül Balogh Andrást, Káli Gergelyt és Radvánszki Szabolcsot láthatja a közönség, mely igazi sztárokkal is találkozhat majd az Érsekkertben felállítandó színpadon.

©

Ahogy Venczel Valentin fogalmazott egy új, a korábbi előadásban még nem létezett szerepben, mégpedig az egri nőket szimbolizáló tündér „bőrében” egy igazi egri nő, Herczeg Flóra lép majd színre. Flóra elmondta, hogy régi vágya teljesül ezzel a lehetőséggel, hisz szeretne mind többet színház és színpad közelben lenni, s ha ezek a deszkák éppen Egerben vannak, az számára a legnagyobb boldogság.

©

Az Eger kis csillagainak előadásában kulcsfontosságú Dobó István alakja. A várkapitányt most Kalapács József alakítja majd, aki elmondása szerint vissza és szinte haza jár Egerbe, hisz az István a királyban állt már itt többször színpadon, s zenekarával is évente egy-két alkalommal megfordul a városban. Kalapács elárulta azt is, hogy igazi rocker vagy rock énekes létére a sors úgy hozta, hogy életének, pályájának egyik legfontosabb részét a történelmi musicalek teszik ki. Olyannyira, hogy saját zenekara mellett most épp egy olyan formáció létrehozásán fáradozik, mely nem az ő életművének dalait szólaltatja majd meg, hanem kifejezetten a történelmi témájú rockoperák dalait adja majd elő.

©

De most az elsődleges az Eger kis csillagai, melyről az író Zalán Tibor elmondta, hogy amikor megírta a darabot, igen nehéz dolga volt, hisz valami új dimenziót kellett találni Gárdonyi Egri Csillagok című regényéhez képest, s ezt abban lelte meg, hogy mi történik az ostrom alatt a gyerekekkel, akiknek a szüleik a várban teszik a dolgukat. 

©

Portálunk kérdésére a zeneszerző, a Kossuth-díjas Huzella Péter elmondta, hogy az eredeti darabhoz képest most új dalok is készülnek. Új szereplő, karakter is kerül a történetbe, amit Flóra jelenít majd meg, s neki mindenképpen új számokat kell írni. Ráadásul tizenkét év alatt sokat változott az emberek füle, ma már mást és másként szeretnének hallani. Ezért – bár nagyon szerette a Gajdos Együttes által akkor felvett muzsikát – mindenképpen szükség lesz újabb stúdiómunkára.

A Szuperinfó kíváncsi volt arra is, mennyibe kerül egy ilyen nagyszabású produkció, s honnan sikerült forrásokat találni a történelmi zenés játék színpadra állítására. Mint kiderült a nyárra tervezett öt előadás hatmillió forintba kerül. Kovács Katalin igazgató asszony megnyugtatta a jelenlévőket, hogy részben az EKMK saját költségvetési keretéből finanszírozzák a darabot, részben pályázatokat nyújtottak be, melyek segítséget jelentenek majd a megvalósításhoz. Mindehhez Habis László sietett hozzátenni, hogy a megvalósítás lehetősége a ház tudatos és szisztematikus gazdálkodásának eredménye, melyet az önkormányzat igyekezett kiegészíteni. A polgármester tréfásan azt is megjegyezte, hogy maga is meglepődött, amikor a produkció ötletével felkereste őt az igazgató asszony és a rendező, s nem pénzt kértek először a megvalósításhoz, hanem a tervezetet tették le az asztalára.

©

Eldördült tehát – ha nem is a várbeli ágyúk egyike, de a startpisztoly. A kiválogatott gyerekszereplők már javában próbálnak a Forrás épületében Venczel Valentin irányítása alatt. A dalok megtanulása folyamatban van, a mozgásokat, táncokat pedig két kiváló táncművész Egyed Bea és Újvári Milán álmodja meg és tanítja be, hogy a július 27-i bemutató valóban hibátlan legyen, s maradandó élményt adjon a város lakóinak s az ideérkező turistáknak egyaránt.

Tekintse meg képgalériánkat!.
SZUPERINFO.HU