Megéri ma befektetni?

Akt.:
A fiatalok közül is egyre többen az ingatlanba fektetnének, azonban nem szabad elfeledni, hogy minden beruházás kockázattal járhat
A fiatalok közül is egyre többen az ingatlanba fektetnének, azonban nem szabad elfeledni, hogy minden beruházás kockázattal járhat - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Számíthatunk nyereségre, de számolnunk kell a kockázatokkal is.

Lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk, amikor alternatívaként sorakoznak a különböző pénzügyi befektetések. Egymással versengenek a beruházók a kegyeinkért, pontosabban a befektetni kívánt összegünkért. Ennek ellenére laikusként nem egyszerű megítélnünk, hogy vajon melyik kínálkozó választék bővelkedik a számunkra legkedvezőbb feltételekkel. Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó elmondta lapunknak, hogy napjainkban a befektetési lehetőségek széles palettán mozognak, mind a külföldi és hazai piacot nézve. Éppen ezért nem elengedő csak a számokat vizsgálnunk, sokszor jóval fontosabbak az apró betűs részek. – Annak, aki már a bankbetéteken túl merészkedik, és nagyobb befektetésbe kíván belevágni, nem elég csak a hozam ismerete. Először is meg kell tanulnunk takarékoskodni, valamint csak olyan termékbe fektetni, vagy éppen megvásárolni, amihez értünk. Minden rendelkezésünkre áll, legyen az befektetési alap, részvény, tőzsdei kereskedés, ingatlanbefektetés, aránybefektetés, mindegyiken nyerhetünk, de az összesnél ott a kockázat, tehát veszíthetünk is – hívta fel a figyelmet a szakember.

A hozam félrevezethet

Biztonságban van a pénzünk, ha az államnak adjuk kölcsön, prémium-állampapírok tekintetében. Papszt Kriszta

Ha szeretnénk megtakarítást, biztosabb hátteret tudni magunk mögött, akkor nem elég csak gyűjtögetnünk. Mit sem ér a félretett pénz, ha magunk sem tudjuk, mire, miért takarékoskodunk. Papszt Kriszta pénzügyi tanácsadó szerint a legfontosabb, hogy legyen célunk, a spórolás kulcsüzenete, hogy lebegjen valami elérendő célkitűzés a szemünk előtt.

Utólagos elemzés

– Számtalan olyan ügyfelem van, akik szeretnének megtakarítást, de arra a kérdésemre, hogy milyen célból, legtöbbször nem tudják a választ. Meg kell fogalmaznunk, hogy mire szeretnénk félretenni, ezáltal tudunk majd a célhoz időtervet készíteni. A szükségleteink és álmaink alapján tudjuk elkezdeni a takarékoskodást. Sokan csak egy listát írnak a kiadásaikról, viszont ha ezt továbbgondoljuk, és utólagosan elemezzük is, mit vásároltunk meg feleslegesen, mire volt a legnagyobb szükségünk, akkor láthatjuk majd, hogy mi élvez elsőbbséget, és min tudunk a későbbiekben spórolni – mondta.

Szokások kialakítása

A szakértő kutatásokra támaszkodva úgy fogalmazott, hogy a huszonéves korosztály tudatosabb a pénzügyek terén, mint a középkorúak, idősebbek. Ezt a megállapítást azzal magyarázta, hogy a húszas éveikben járó fiatalok megélték a 2008-as gazdasági válságot, láttak tönkremenni családokat, így az ellenpélda adva van számukra. – A fiatalabbak már az online világba beleszülettek, pár kattintás, és kész is az összehasonlítás, rákereshetnek bármilyen kimutatásra, véleményre úgy, hogy el sem kell menniük otthonról. Ezek a 21. századi eszközök olyan biztonságot és tudást nyújtanak, amelyek által jóval tudatosabbak lehetnek a pénzügyekben.

Nem elég tudomást venni a hibáinkról, teljesen más szokásokat kell felvennünk ahhoz, hogy új pénzügyi kultúra alakulhasson ki a családban. A szülő minden tettével mintát mutat gyermeke felé; lehet engedni ábrándozni a tizenéveseket egy új iPhone készülékről, de ez még nem kényszerít minket arra, hogy meg is vásároljuk a gyermeknek. Többen úgy vélik, hogy mindent a gyerkőcnek, ha hitelből is, meglesz, amit kér, viszont ez nem helyes, hiszen a legnagyobb nevelőeszközünk a példamutatás.

Mindenki máshogy reagál a környezetében lévő cselekedetekre: vagy mintaként, vagy ellenpéldaként definiálja magában. Egy 18 éves fiatal felnőtt, ha látja, hogy a szülők mindent hitelből próbálnak finanszírozni, akkor az jobb esetben arra taníthatja őt, hogy a későbbiekben jobban ügyeljen pénzügyeire, tehát a pénzügyi szemléletben történhet változás – fűzte hozzá.

Árbevétel, bankbetét

A befektetési lehetőségek adottak; ha jól átgondolt stratégiát sikerül alkotnunk, akkor bízhatunk a jövedelmező invesztícióban. A szakember kiemelte: ma a magyar piacon a magyar állampapírok, akárhonnan nézzük is, reálhozamot kínálnak. – Nincs veszélyben a pénzünk, ha az államnak adjuk kölcsön, prémium-állampapírok tekintetében. Valójában ez a legbiztosabb megtakarítás, ha valamennyi hozamot szeretnénk, de nem akarunk nagyokat álmodni.

Az egyik fő probléma, hogy a legtöbb beruházó akár a 20 százalék hozamot is el szeretné érni, viszont nincs tisztában a piaci környezettel, hogy jelenleg milyen a jegybanki alapkamat, milyen az infláció. Tehát ne csak az álmokat kergessük, hanem ismerjük a piaci helyzetet, valamint nézzünk utána, hogy egyes befektetésekkel milyen kockázatokat vállalunk.

Gondoljunk csak a néhány évvel ezelőtti brókerbotrányokra: sokan csak azt nézték, hány százalékos hozamot ígér a befektetési cég. A kisbefektetők nagy része nem szokta figyelemmel követni az adott cég árbevételét, nem elemeznek, hogy lássák, valós-e a leírt ígéret. Ha valaki most kezd bankbetéteken túl nézelődni, akkor kezdje a befektetési alapokkal, az állampapírokkal, azokkal, melyek a legkisebb kockázatot jelentik – hangsúlyozta végül.

– Nagy Emese –


Megélhetésre szükséges

A szakember elmondta, hogy a statisztikák alapján az átlag magyar emberek nem rendelkeznek jelentősebb megtakarítással. – Valójában többeknek az egyhavi megélhetésre való összeg sincs félretéve. Hiába biztos egy munkahely, bármi történhet, így elég nagy kockázattal él az, akinek nincs félretett tartaléka. Jómagam első számú prioritásnak tartom a nyugdíjas éveket, megtakarítási célként előrébb helyezném még a gyermek taníttatásánál is – mondta..
SZUPERINFO.HU